≫ 

Usporava vam PC: Šta je Windows crapware i kako da ga sklonite sa kompjutera?

Cene kompjutera su sve niže, ali to ne znači da ćete proći jeftino

  • 2

Kada kupite novi Windows kompjuter, dobijate puno dobrih i zanimljivih stvari, međutim, dobijate i takozvani crapware.

Napokon otkriveno zašto svi Windows drajveri imaju isti datum - 21. jun 2006.

Zato smo odlučili da vam objasnimo o čemu se tačno radi, kako ovaj zanimljivo nazvan softver funkcioniše i šta tačno radi kompjuteru koji ste upravo kupili i uključili.

Šta je crapware?

Foto: PIxabay.com

Prosto rečeno, u pitanju je softver ko ine želite, ali iz nekog razloga dolazi instaliran uz kompjuter - protiv vaše volje.

U pitanju mogu da budu korisne stvari, ali mnogo češće su u pitanju toolbarovi za brauzere, sitne apliakcije koje se pokreću same od sebe ili nešto treće što menja brauzer koji ste izabrali kao glavni.

Iako sve ove unapred instalirane aplikacije nisu uvek loše, želećete da deinstalirate 90 odsto njih.

Ne samo da mogu da utiču na brzinu kompjutera ili surfovanja internetom, ove aplikacije koriste i dragocen prostor na hard disku.

Ako se pitate zašto proizvođači uključuju ovakav softver, odgovor je prost.

Kompjuteri su postali sve jeftiniji, a proizvođači bloatwarea plaćaju dobar novac kompanijama da se on nađe u njihovim kompjuterima.

Evo kako to da uradite:

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy/Wikipedia

Ako ste sami napravili kompjuter, ili kupili kompjuter sa Microsoftovim potpisom, onda nećete imati problema sa ovim softverom.

U slučaju da ste kupili već spakovan kompjuter proizvođača kao što su Dell, HP, Toshiba...imaćete mnogo preinstaliranih aplikacija kojih želite da se rešite.

Najbolji način jeste da kupite kompjuter koji ima potpis Microsofta i samim tim nula crapwarea. Najbolje od svega, razlika u ceni između ovakvog "čistog" kompjutera i standardnog je vrlo često gotovo minimalna.

S obzirom na to da najveći broj novih kompjtera dolazi sa Windows 10 operativnim sistemom, fokusiraćemo se na uklanjanje crapwarea sa ovog operativnog sistema.

I ceo proces ne može da bude lakši:

Uradite desni klik na pločicu aplikacije koju ne želite da imate instaliranu i odaberite opciju Uninstall.

Slično ovome, ali malo detaljnije jeste da pogledate kompletan spisak softvera i izaberete sve čemu nije mesto na vašem kmpjuteru: Control Panel > Programs > Uninstall a program.

Ako niste sigurni šta smete, a šta ne, da brišete, programi kao što je Should I Remove It radi posao umesto vas i usput vam govori da li je pametno ukloniti specifičan program.

Ukoliko ste u ovom čišćenju uklonili i probnu verziju antivirusa, obavezno instalirajte neki bezbednosni softver jer nikak one preporučujemo da idete u divljinu interneta nezaštićeni.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bob

    20. februar 2018 | 17:06

    Ma nemoguce. Do sada sam promenio 6-7 racunara a nisam ni znao da je ovako jednostavno. Hvala

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA