Evo kako manjak prostora na hard disku može da vam ozbiljno uspori kompjuter

Koliko slobodnog prostora imate na hard disku?

  • 0

Kao što svi znamo, hard disk je mesto gde se nalaze svi vaši kompjuterski podaci. Samim tim, redovnim korišćenjem i dodavanjem novih podataka, vaš hard disk će u nekom trenutku ostati bez slobodnog prostora.

U tom trenutku, možete da iskusite mnoge probleme kao što su korupcija podataka i usporenje rada kompjutera.

Evo kako da jednim klikom proverite u kakvom vam je stanju hard disk

Ipak, u stvarnosti, manjak prostora na hard disku ne utiče na performanse kompjutera - samim tim, pun hard disk nije razlog za njegov sporiji rad.

Razlog za sporiji rad u slučaju manjka prostora na hard disku jesu druge stvari koje usporavaju kompjuter i često se dešavaju u trenucima kada je on pun:

1. Fragmentacija dokumenata

Foto: Pixabay.com/Manjak prostora na hard disku može da uspori vaš kompjuter

Kada postoji previše fragmentacija dokumenata na hard disku, drajv će provesti mnogo više vremena u pronalaženju i rearanžiranju delića fajlova. Zato je preporučljivo da redovno defragmentujete hard disk, a ako je on pun, to je veoma teško uraditi.

Samim tim, previše fragmenata će usporiti kompjuter.

2. Previše posla

Kada je hard disk pun, kompjuter će biti pretrpan zadacima. Primera radi, mnogi PC operativni sistemi imaju aktiviranu automatsku pretragu indeksa, što generiše mnogo sadržaja za indeksovanje. U ovoj situaciji, pretraga će trajati duže, i tako uticati na performanse kompjutera.

3. RAM

Foto: Pixabay.com/Redovno se brinite o zdravlju svog hard diska

RAM je vrsta prostora za skladištenje koja je unapred instalirana na kompjuterskom sistemu. Kada otvorite aplikacju ili neki dokument, RAm se koristi za skladištenje podataka dok kompjuter radi na njima.

Samim tim, RAM omogućava kompjuteru da radi brže. Što više aplikacija radi, to vam je potrebno više RAM-a. Međutim, količina RAM-a koju možete da imate je ograničena.

Kada ostanete bez ove memorije, kompjuter počinje da koristi hard disk za upisivanje ovih pdoataka. U tom slučaju, kompjuter će konstantno upisivati i čitati ove podatke sa hard disk, a ako nemate dovoljno prostora na njemu, usporiće se.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA