Google u centru skandala: Radnik dobio otkaz jer je rekao da žene nisu biološki pogodne za IT

Oko ovog otkaza sada bruji Silicijumska dolina...

  • 5

Google-ov inženjer Džejms Damur napisao je diskriminacijski manifest u kojem je izjavio da žene nisu biološki pogodne za IT poslove, što je rezultovalo njegovim momentalnim otkazom.

Google snima sve što kažete: Evo kako da pronađete i preslušate sve što ste ga ikada pitali!

Oko ovog otkaza i njegovog manifesta sada bruji Silicijumska dolina, piše "Guardian".

Damur je studirao na Harvardu, Prinstonu i MIT-u i bio je zaposlen u sedištu Google-a u Mauntejn Vjuu.

Kada je u javnost procureo, sada već kontroverzni manifest Damura, komentari su bili žestoki. Već sama činjenica da je to napisao neko iz tako velike kompanije dovoljno je štetna, a kad se pročita sam manifest u kojem se navodi da žene nisu "podobne" za IT-poslove, jasno je da će reakcija biti brza i iz samog Googlea.

Tako je Googleov generalni direktor Sundar Pičai osudio deo kontroverznog manifesta inženjera iz kompanije. Svoj stav je obznanio svim zaposlenima e-mailom u kojem je naveo da su delovi manifesta od 3.300 reči prešli meru i da „podstiču širenje štetnih rodnih stereotipa“ na radnom mestu.

- Navesti da grupa naših kolega ima obeležja koja ih čine manje biološki podobnima u tom poslu uvredljiva je i nije u redu - napisao je Sundar u mejlu do kojeg je došao CNN.

Foto: pixabay.com

Osim same kontroverzne izjave, problem je nastao nakon što su ostali radnici Googlea i uža javnost saznali za manifest, pa je deo radnika zagovarao otpuštanje njegovog autora, dok su drugi bili za to da kolege treba da imaju pravo da izraze svoje mišljenje, čak i ako se oni ne slažu s njim.

Incident se ubrzo proširio i medijima. I dok je IT-zajednica zauzimala strane, Google se nije javno izjasnio šta će učiniti u vezi s nastalom situacijom. Međutim, očekivao se oštar odgovor jer je ovakav manifest suprotan Googleovom kompanijskom kodeksu ponašanja, a osudili su ga i vodeći ljudi kompanije.

Ni dan nakon što je manifest podigao IT-zajednicu na noge, iako se Google još nije službeno obratio, inženjer Džejms Damur, autor manifesta, potvrdio je Bloombergu da je otpušten.

Foto: Pixabay.com

U svom manifestu Damur se dotakao politike i kulture Google-a te IT-zajednice uopšteno.

- U Googleu nam redovno govore da implicitno (nesvesno) i eksplicitno, predrasude sprečavaju žene da napreduju u tehnologiji i vođenju - napisao je Damur u internom postu koji se tokom vikenda kao virus proširio unutar kompanije. Međutim, Damur tvrdi, „to je daleko od cele priče".

- Biologija je delomično odgovorna za razlike između muškaraca i žena, a te razlike mogu objasniti zašto ne postoji ravnopravna zastupljenost žena u IT-u i na vodećim pozicijamastoji u manifestu zbog kojeg je Damur dobio otkaz.

Damur je bio inženjer senior i u Google-u je radio od 2013. godine.

Foto: pixabay.com

On je istakao da je njegov manifest za cilj imao da poveća prezentaciju žena u IT industriji, bez pribegavanja diskriminaciji.

Džulijan Asanž, osnivač Wikileaksa, izjavio je danas da želi da ponudi posao Damuru, komentarišući da je "cenzura za gubitnike".

- WikiLeaks nudi posao otpuštenom Google-ovom inženjeru Džejmsu Damuru. Žene i muškarci zaslužuju poštovanje. To uključuje i da im se ne daju otkazi zato što su ljubazno izlozili "pogrešno" mišljenje - izjavio je Asanž.

Breitbard i drugi desničarski sajtovi pohrlili su u odbranu Damura. Ovaj sajt je čak i citirao radnika Googlea čiji identitet nije otkriven: "Jevanđele raznolikosti je toliko utkano u sve što kompanija radi do te mere, da se lideri timova fokusiraju prvo na raznolikost, a potom na tehnologiju".

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nele

    11. avgust 2017 | 20:58

    Ja Sam iz istog sektora zena u zenskoj diskriminaci i hvala lepo saznavsi sto i on odustala zarad interesa novcanog minimalca od drzave da mi Sami daju otkaz sto su uradili rado pa im se sad liju suze ziveli uz vino fino nek im one sad mirno

  • Nele

    11. avgust 2017 | 21:12

    Admin Tim explore

  • Nele

    11. avgust 2017 | 21:11

    1+n zena zaposlite bilo koji broj za sto Verona u 1 danu momak bez brige kredit i sad radimo za nas bez moje administracije i greske su im se na nizale svaki Dan se od srca drustvo smeje njima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA