VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Počinje nova era u istraživanju svemira

- Postoje realne prepreke za koje još uvek nemamo odgovarajuća tehnološka rešenja, ali to ljude nikada u istoriji nije sprečavalo da rade na inovacijama i unapređenjima - smatra Jevrosimović

  • 2

Veselin Jevrosimović je ove nedelje u svojoj kolumni pisao o osvajanju svemira i novoj eri koja počinje baš ovih dana. Svemirska istraživanja biće velikim delom finansirana iz privatnog sektora, a na čelu tog pokreta je, verovatno Ilon Mask, navodi Jevrosimović.

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Zbog čega su žene tako malo zastupljene u IT industriji

U nastavku pročitajte ovonedeljnu kolumnu predsednika kompanije Comtrade.

"Veći deo druge polovine dvadesetog veka protekao je, između ostalog, u "osvajanju“ svemira. Prve letelice u orbiti oko Zemlje, prve životinje u kosmosu, Jurij Gagarin, sletanje na Mesec i slanje Vojadžera u duboki svemir samo su neka u nizu dostignuća koja su obeležila ovo razdoblje. Činjenica manje poznata većini ljudi je da brojna tehnološka rešenja koja svakodnevno koristimo vode poreklo iz tog doba i nastala su kao direktna posledica truda da se omogući odvajanje od rodne planete i boravak u kosmosu. Grozničavo razvijanje svemirskih programa od strane velikih sila bilo je podstaknuto hladnim ratom i trkom u naoružanju. Jednom kada su tenzije splasnule, smanjeni su i budžeti institucija koje se bave kosmotehnikom.

Zbog toga je na prelazu između dva milenijuma postignut relativno mali napredak na ovom polju.

Foto: Promo

Imam utisak da ovih dana počinje nova era. U njoj će svemirska istraživanja biti velikim delom podsticana i finansirana iz privatnog sektora i kompanija koje su se odvažile da pokrenu sopstvene programe razvoja raketa i drugih vrsta svemirskih letelica. Zaštitno lice ovog pokreta verovatno je Ilon Mask (Elon Musk), američki preduzetnik koji stoji iza Tesla električnih automobila i nekih drugih inovativnih projekata. Osnovna ideja je razvoj raketa koje mogu da se koriste više puta i za više namena.

Pored putovanja u kosmos, ovakve letelice mogle bi da obezbede neuporedivo brže putovanje između bilo koje dve tačke na Zemlji. Tako biste, na primer, od Njujorka do Šangaja mogli da stignete za svega pola sata. Što je najbolje, obezbeđivanje brzog transporta po svetu moglo bi da finansira dodatne napore za putovanja u svemir, pri čemu je krajnji cilj kolonizacija Marsa.

Smatram da nije pitanje da li će se to desiti, već kada. Postoje realne prepreke za koje još uvek nemamo odgovarajuća tehnološka rešenja, ali to ljude nikada u istoriji nije sprečavalo da rade na inovacijama i unapređenjima. Na kraju je svaki veliki problem rešen. Važno je samo da ne odustajemo od ciljeva i da vredno radimo na podsticanju svežih i odvažnih ideja."

Daljinac

(Telegraf.rs / Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    14. oktobar 2017 | 23:46

    Zemlja je ravna , nije okrugla. Nema nista izvan lazu vas ljudi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA