Bio je u skladištu Amazona 5 nedelja i otkrio jezivu istinu: Radnici su robovi mašinama i spavaju na nogama jer nemaju kad

Radnici kompanije Amazon neretko rade 55 časova nedeljno, a suočeni su sa nemogućim zahtevima unutar skladišta kompanije Amazon

  • 7

Reporter engleskog lista "Sandej miror", Alan Selbi, proveo je pet nedelja kao zaposleni u skladištu kompanije Amazon u engleskom gradu Tilbjuriju, u okrugu Eseks, sa jednim ciljem - da otkrije šta se dešava unutar skladišta svetskog giganta i da li su opravdane pritužbe radnika na izrabljivanje.

Crni petak mu preko noći doneo milione i probijanje magične granice koju je prešao samo Bil Gejts od 1999. godine!

Radnici kompanije Amazon neretko rade 55 časova nedeljno, a suočeni su sa nemogućim zahtevima unutar skladišta kompanije Amazon, prenosi "Sandej miror".

- Pre nego što sam se zaposlio, tokom leta sam otrčao dva maratona i nekoliko polumaratona. Fizički nisam loš, ali je moje telo svakoga dana bilo iscrpljeno. Krvni pritisak i otkucaji srca u mirovanju su mi porasli zbog stresa na poslu - piše Selbi za "Sandej miror".

Osetio je, kaže, da se osoblje pretvara u stoku - postoji samo da služi mašinama.

Selbi objašnjava da bi Amazon mogao da ukine desetočasovne smene zaposlenima kada bi zaposlio više osoblja, ali bi tada zarađivali manje novca.

Pauze za toalet su ograničene, a radnicima se postavljaju nedostižni ciljevi, objašnjava Selbi:

"Imam devet sekundi da uzmem i procesuiram predmet, pre nego što ga pošaljem na pakovanje, meta je 300 predmeta na sat. Saginjem se i potom se izvijam da položim predmet visoko iznad svoje glave, kako bih završio neprekidni tok narudžbina. Moje telo vrišti".

Foto: Pixabay.com

Tokom pet nedelja koje je proveo u skladištu, Selbi je, koristeći skrivenu kameru kupljenu na sajtu Amazona, otkrio da osoblje neretko spava na nogama, a Hitna pomoć je, tvrdi, morala da interveniše u više navrata i pomogne iscrpljenima od stresa i 55-časovne radne nedelje.

- To je daleko od pevajućih, nasmejanih lica koje Amazon prikazuje u svojim božićnim reklamama. To je armija od 24.000 nesrećnih vilenjaka - objašnjava Selbi, dodajući da se radnicima ponekad plaća svega sedam penija po predmetu.

Njegova poslednja smena bila je na "crni petak", dan ogromnih popusta širom sveta, kada su "milioni britanaca pomogli osnivaču Amazona Džefu Bezosu da zaradi 1,8 milijardu funti preko noći. Radnici koji nisu ispunili kvote u danima pred "crni petak" dobili su otkaz.

Uprkos tome, Amazon je suočen sa štrajkovima širom Italije i Nemačke, gde se radnici žale na niske plate i loše uslove rada.

Foto: Profimedia, Alamy

Zaposleni u skladištima širom Britanije pričaju da su spavali u šatorima i ispod mostova, samo kako bi stigli na posao na vreme.

- Moja priča kako sam postao ljudski robot ne može biti crnja. Smene počinju u 7:30 časova, a završavaju se u 18 sati, dosta nakon zalaska sunca. Skladište nema prirodnog svetla, preplavljeno je neonkama - dan i noć nemaju značenje. Mnogi satovi u skladištu su prekrili radnici, kako ne bi videli koliko im je još vremena ostalo u smeni. Vreme, međutim, ovde vlada - novi paket se mora spremiti i poslati svakih 30 sekundi - piše Selbi.

On se požalio na dve kratke pauze od 30 minuta, koje su dovoljne da "otrči do menze i zgužva nešto hrane da održi energiju".

Uprkos tome što je Selbi maratonac, zbog napora na poslu imao je vrtoglavice, a uplašio se i da će se "prevrnuti" zbog tempa rada.

Printskrin: Youtube/Amazon

Nakon reportaže, Amazon je saopštio da pružaju bezbedno i pozitivno radno mesto sa konkurentnim platama i beneficijama od prvog dana.

- Amazon pruža pozitivno radno mesto, sa konkurentnom platom i beneficijama od prvog dana. Ponosni smo što smo stvorili hiljade poslova u Velikoj Britaniji. Pružamo sjajne poslove i pozitivno okruženje, sa prilikom za napredak. Kao i sve kompanije, očekujemo određen učinak. Naše mete se oslanjaju na prethodne učinke koje su postigli naši zaposleni - navodi se u saopštenju Amazona.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PECA

    28. novembar 2017 | 15:39

    Ništa bolje ni kod naših privatnika (robovlasnika). Vi barem imate dve pauze po pola sata i menzu, za razliku od nas.

  • Sascha

    28. novembar 2017 | 15:00

    Pa kad niko nebi pristao na takve uslove i taj Amazon bi propao ali sto je moja Baba Stana rekla dok ima budala pametni ce da zive udobno :-). Niko ih ne tera na silu da trpe sva ta maltretiranja jednostavno odes .

  • Delija

    30. novembar 2017 | 16:00

    Ja nedeljno po 72 sata i vise tako 6 godina unazad. Znacili to da sam rob?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA