Državljanstvo kroz investicije: Duško Knežević predlaže kiparski model i za Crnu Goru

Šta bi otvorilo nove mogućnosti za dinamičan rast malih ekonomija?

  • 2

Predsednik Atlas Grupe i Mediteranskog univerziteta, Duško Knežević, smatra da bi uspostavljanje programa "državljanstvo kroz investicije" otvorilo nove mogućnosti za dinamičan rast, neohodan za održivi razvoj malih ekonomija, kao što je crnogorska.

Kako objašnjava za Tanjug, pozitivne modele implementacije programa "državljanstva kroz investicije" imamo u mediteranskim zemljama, članicama Evropske unije - Malti i Kipru.

- Oba primera ukazuju na otvaranje značajnih novih izvora finansiranja državnog budžeta malih mediteranskih ekonomija i programa koji su vitalni za dinamičan i održiv razvoj društva - navodi Knežević.

KIPAR KAO PRIMER

Prema njegovim rečima, procenjuje se da je Kipar od 2013. godine, kada je uveo program ekonomskog državljanstva, prihodovao četiri milijarde evra privlačenjem bogate svetske klijentele koja traži nove mogućnosti globalnog razvoja poslovanja.

- Kipar omogućava stranim državljanima državljanstvo kroz investicije u nekretnine od dva miliona evra ili kupovinu državnih akcija i udela u kiparskim kompanijama u vrednosti od 2,5 miliona eura. Na ovaj način značajno je podignuta vrednost nekretnina i obezbeđeni su novi izvori finansiranja državnog budžeta i ekonomije - kaže Knežević.

Dodaje da Individualni Investitorski Program, pod kojim se realizuje program ekonomskog državljanstva na Malti, zahteva od stranih državljana minimalnu investiciju od 880. 000 evra, od kojih većina ide u Malteški Nacionalni Razvojni Fond, koji finansira zdravstvo, obrazovanje i otvaranje novih radnih mesta.

- Uz to, dio sredstava podrazumijeva investicije u državne obveznice i posedovanje ili zakup nekretnina. Procene su Centralne banke Malte da ovaj program već učestvuje sa 2,5 odsto u bruto domaćem proizvodu (BDP) i da doprinosi godišnjem rastu vrijednosti nekretnina od 7,0 procenata - napominje sagovornik Tanjuga.

Foto: Promo

KINU NAPUSTILO 90.000 MILIONERA

Smatra da geopolitička situacija na Bliskom istoku, kao i želja brzorastućeg staleža azijskih milionera za evropskim i zapadnim tržištima doprinosi rastu bogate imigracije, i da sve to otvara mogućnost Crnoj Gori da sa kvalitetnim programom državljanstva kroz investicije privuče sveže fondove za postojeću ekonomiju, ali i jedinstveni ljudski kapital koji može omogućiti razvoj novih oblika poslovanja.

- Samo za Kinu podaci pokazuju da je više od 90.000 milionera napustilo ovu zemlje u periodu između 2000. i 2014, a da blizu 50 posto postojećih planira da napusti zemlju u periodu od pet godina - ukazuje on.

SAD, Kanada i Australija su, kako primećuje, glavne destinacije emigracije bogatih Kineza, a kvalitet života, kvalitet životne sredine i obrazovanja su ključni faktori pri izboru.

- Crna Gora kao mediteranska i evropska zemlja, sa dosta očuvanom životnom sredinom i već prisutnim kineskim investicijama i konkurentnim poreskim sistemom može naći prostora za privlačenje bogatih kineskih imigranata - ocenjuje Knežević.

Prema njegovom mišljenju, potrebno je da se radi na specijalizovanoj instituciji za ovaj projekat, kao i na licenciranju kompanija, advokatskih kancelarija i konsultanata koji bi se bavili promocijom i implementacijom programa.

Kao primer navodi Kanadu, koja je jedan od lidera u privlačenju ljudskog i ekonomskog kapitala kroz imigracione programe, koja ima posebno Ministarstvo za građanstvo, imigracije i multikulturalizam.

- Uz sve ovo, navedeno pozicioniranje u kontekstu državljana sveta može biti značajna dodatna vrednost nacionalnom brendu, posebno iz aspekta turizma i privlačenja novih investicija, vitalnih kategorija naše ekonomije.

Knežević na kraju naglašava da takav program ne bi podrazumevao hiljade ili desetine hiljada stranaca, koji bi "zapljusnuli" Crnu Goru, već bi se njihov broj merio stotinama proverenih, kvalitetnih stranih investitora, kao i da se primena programa ekonomskog državljanstva može ograničiti na određeni broj godina.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ATIMUS

    8. septembar 2017 | 14:14

    Lukavi li su crnjosi

  • Tomatinjo

    12. septembar 2017 | 00:03

    To je rasporodaja državne i privatne imovine ali na mala vrata. Zašto investicja nema u prouzvodnju i infrastrukturu? Treba stvarati nove proizvode i usluge a ne raskrčmiti postojeċe resurse. Oni koji to zagovaraju žele se zapravo ugraditi sa svojom provizijom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA