≫ 

Stravično nevreme ostavilo povrtare bez zarade, šteta u pojedinim selima stopostotna: Grad opustošio i voćnjake po Šumadiji (FOTO)

Ono što je spašeno od visokih temperatura, stradalo je u gradu...

  • 5
Foto: Telegraf

Nakon nevremena koje je protutnjalo Šumadijom, voćari i povrtari na ivici su očaja. Ono što su spasili od visokih temperatura, stradalo je u gradu.

Jako nevreme i crni oblaci stigli u Srbiju: RHMZ izdao upozorenje, grad tuče kod Gornjeg Milanovca, obilni pljuskovi uništavaju voćnjake (FOTO) (VIDEO)

Šteta na breskvi i šljivi u nekim selima oko Topole je stopostotna, a u nekim selima povrtari će ostati u potpunosti bez zarade. U selima Zagorica i Belosavci led se zabeleo kao prvi sneg, a povrće je uništeno. U Vinči i Brezovici rod jabuka je pretrpeo veliku štetu. U Mitrovčiću grad je padao par minuta, ali je bio krupan, što je bilo kobno za sve zasade.

Foto: Telegraf

Tragedija je tim veća što je Topola najpoznatiji voćarski kraj Šumadije, izvoz se meri milionima evra, a mnogi samo od toga žive.

Dragan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Topola kaže da su najviše stradali delovi Vinče, odnosno desna starna puta Topola- Rudnik gledano od Topole.

Foto: Telegraf

- U pitanju su Lipovac, Mitrovčić, Bor, Krćevac, Belosavci, Trešnjevica, plus sela koja pripadaju Aranđelovcu, a gde su topolski zasadi, kao što su Brezovac i Banja gde je sve uništeno. Prvi izveštaji govore da je šteta na breskvi i šljivi stopostotna, a da će od jabuke možda nešto i ostati- kaže Jovanović.

Sve rakete koje je Topola imala ispaljene su, u proseku između pet i šest po stanici. Ova opština godinama unazad poznata je kao jedna od onih čiji su poljoprivrednici sami kupovali rakete da bi zaštitili svoje voće i povrće.

(M.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kasper

    12. avgust 2017 | 22:54

    Srpskom seljaku je definitivno došao crni petak. Prvo mraz pa suša i sada grad.Radnici mogu da štrajkuju kad su nezadovoljni,a šta oni jadnici da rade.Strašno.

  • NIKAC OD ROVINA TOMANOVIĆ

    12. avgust 2017 | 23:59

    Dosla je ikea,koga briga za seljaka

  • micokv

    13. avgust 2017 | 10:46

    Mikac ti nisi sam popi nesto na bazi nervnog sistema,zasto mesas zabe babe kakve veze ima ikeja sa aktuelnim dogadjajem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA