ŽURKA U SAVA CENTRU: Čorba sjajna i bez struje! (FOTO) (VIDEO)

Grupa "Riblja čorba" je, po prvi put u 36 godina dugoj karijeri, održala "unplugged" koncert, i u to u prepunoj dvorani "Sava centra", a spektakularan nastup je potrajao skoro tri sata

  • 7

Legendarna "Riblja čorba" je, pred oko 4.000 posetilaca, u krcatom "Sava centru" priredila nezaboravan, prvi akustičan koncert u karijeri, pruživši fanovima veoma emotivno, ali, ujedno, i veče nabijeno energijom, uprkos izostanku elektrike. Repriza je već večeras (subota, 20.30 časova) na istom mestu, i tom prilikom će Bora Đorđević na bini proslaviti 62. rođendan.

Dugo se Bora opirao ideji da se rade "unplugged" koncerti, ali je ovo veče pokazalo da je takav potez benda bio pun pogodak. Drugačiji ambijent u kome su, između ostalih, uživali i ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin i legendarni,  burno pozdravljen Đorđe Marjanović, iskorišćen je da se značajno osveži set lista, i ubace neke pesme koje jako dugo nisu izvođene, poput početne, "Ja je gledam kako spava":

Bilo je od starta očigledno da je bend, pojačan još jednim bubnjarem Miljkom Radonjićem, pratećim vokalima i sjajnim desetočlanim gudačkim orkestrom "Metamorfozis",  izuzetno dobro raspoložen. Kod Đorđevića se, već po običaju i prirodi stvari, uzbuđenje najjasnije ocrtavalo - između ostalog i kroz greške u pojedinim tekstovima koje ne peva stalno, ali se i to uklopilo u sliku spontane, velike akustične žurke.

Okidač da fanovi poustaju sa stolica bila je, zanimljivo, balada "Jedino moje", ali se mora naglasiti da je bend potpuno uspeo u nameri da akustičan nastup ne bude zbirka "sentiša". Naprotiv. Koncert je pokazao da i pesme poput "Ostaću slobodan", "Gde si u ovom glupom hotelu", "Volim, volim, volim žene" mogu odlično da zvuče bez distorzije.

Interesantno - Bora je ovom prilikom bio prilično angažovan i kao svirač. Na elektrčnim koncertima se daleko manje druži sa gitarom, a u "Evo ti za taksi" i "Nemoj da ideš mojom ulicom" zasvirao je, kao nekada, i usnu harmoniku. Pozabavio se čak i udaraljkama.

Grupa se potrudila da i neke pesme koje redovno izvodi sada značajno prearanžira, pa je, tako, recimo, "cepelinovski" hit "Užasno mi nedostaje" sada zazvučao, baš kako Bora reče, kao indijska narodna pesma. Na repertoaru su bile i dve potpuno nove, premijerno izvedene numere, a utisak je da je "Od greške do greške", prvenstveno zbog snage teksta, na prvo slušanje više osvojila publiku nego "Voleo sam te".

Đorđević se, potpuno u skladu sa konceptom koncerta, klonio dnevno-političke priče, čak ju je i brzo sasekao kad je iz publike krenuo glas u tom smeru. U svom stilu je, doduše, "bockao" Evropsku uniju, gej populaciju, šaljivo se doticao Amerike i Rusije, "Evrosonga", ali, generalno, politike skoro da nije ni bilo. Predstavljajući bend, Bora je posebno interesantan osvrt imao na svog najbližeg saradnika, basistu Mišu Aleksića, nazvavši ga "Dorijan Grej" zbog mladalačkog izgleda.

Maestralna svirka od čak dva sata i 50 minuta, nije, naravno, mogla u finišu da prođe bez "Anđela", "Đubreta", "Lutke" koja je, već po tradiciji, horski otpevana bez instrumenata... Sve je završeno uz "Dobro jutro", a malo pre toga, na prvom bisu, grupa je neplanirano, posle usklika iz publike, ispunila i jednu želju ( "Vetar duva, duva, duva").

Prvi akustični koncert u 36 godina dugoj karijeri "Riblje čorbe" je, od početka do kraja, izgledao ovako:

1. "Ja je gledam kako spava" 2. "Bilo je žena" 3. "Napolju" 4. "Užasno mi nedostaje" 5. "Poslednja pesma o tebi" 6. "Jedino moje" 7. "Voleo sam te" 8. "Evo ti za taksi" 9. "Ostaću slobodan" 10. "Volim, volim, volim žene" 11. "Nemoj srećo, nemoj danas" 12. "Dva dinara, druže" 13. "Nemoj da ideš mojom ulicom" 14. "Kako je lepo biti glup" 15. "U dva će čistači odneti đubre" 16. "Zelena trava doma mog" 17. "Lelek Serba" 18. "Neću da ispadnem životinja" 19. "Da, to sam ja" 20. "Princ" 21. "Od greške do greške" 22. "Avionu, slomiću ti krila" 23. "Amsterdam" 24. "Gde si u ovom glupom hotelu" 25. "Ostani đubre do kraja" 26. "Lutka sa naslovne strane". PRVI BIS: 27. "Kad sam bio mlad" 28. "Kada padne noć" 29. "Pogledaj dom svoj, anđele" DRUGI BIS: 30. "Vetar duva, duva, duva" 31. "Ljubav ovde više ne stanuje" 32. "Dobro jutro".

(Milan Ćunković)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • :)

    1. novembar 2014 | 14:51

    Muzika koja vrijedi... A ne Cece,Jece,Mece.... Boro,sretan ti rodjendan da budes ziv i zdrav.. :)

  • mala

    1. novembar 2014 | 14:00

    Bilo je divno. I moja cerka od 5 godina je uzivala.

  • Bozidar

    2. novembar 2014 | 22:58

    Bili smo tamo i uživali u predivnom Koncertu!!! Istorija R'n'R u Srbiji....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA