Ovaj poznati muzičar je bio prva zvanično registrovana osoba obolela od side u Jugoslaviji (VIDEO)

Svetski dan borbe protiv AIDS-a, 1. decembar, prilika je da se setimo čuvenog bubnjara Ivice Vdovića Vda koji je preminuo 1992. godine

  • 3

Ivan "Ivica" Vdović Vd, bubnjar najpoznatiji po sviranju u bendovima "Šarlo Akrobata" i "Katarina II", prvi je čovek u bivšoj Jugoslaviji za koga je, kako navodi "Vikipedija", zvanično zabeleženo da je zaražen sidom.

Vdović je preminuo od posledica AIDS-a 25. septembra 1992, u 32. godini.

Vd je karijeru počeo kao gimnazijalac u prvom poznatom bendu Milana Mladenovića, "Limunovo drvo", a jedno vreme je svirao u akustičarskom sastavu "Suncokret".

Popularnost je stigla kroz novotalasni trio "Šarlo Akrobata" u kom je, zajedno sa Mladenovićem i Dušanom Kojićem Kojom, svirao od aprila 1980. do oktobra 1981. godine.

Vd se, po raspadu "Šarla", priključio Milanu i u bendu "Katarina II", a grupu je napustio brzo posle preimenovanja u "Ekatarina Velika" 1985. Iste godine je pozitivno testiran na HIV.

Pokojna glumica Sonja Savić je svojevremeno za Vd-a rekla da je on stvorio i Milana, i Margitu Stefanović, i Koju. Poslednji bubnjar EKV-a Marko Milivojević je takođe biranim rečima pričao o Vd-u:

- On je bio više od same svirke. On je bio muzika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA