Morisi u Beogradu: Zaista je svaki dan kao nedelja (FOTO)

Ikona britanske i svetske muzike održala spektakularan koncert pred oko 4.000 fanova u Bel ekspo centru

  • 7

 

Možda mu je ovo poslednja turneja u životu (boluje od raka), ali Stiven Patrik Morisi (Steven Patrick Morrissey) ne dozvoljava da se to primeti. Naprotiv, sa scene šalje poruku sublimiranu u jednom od najvećih hitova njegove post The Smiths karijere - Everyday Is Like Sunday (Svaki dan je kao nedelja).

 

Upravo je ovom pesmom zatvorio trijumfalni beogradski koncert, održan u Bel Ekspo centru, pred oko 4.000 sjajno raspoloženih fanova.

 

Svirka je počela tačno u 21:30, posle 45-minutnih spotova raznih izvođača i umetnika bliskih Morisijevom senzibilitetu. Koncert je počeo numerom The Queen Is Dead, pre koje je Morisi publiku pozdravio izgovorivši tri puta: "Dobro veči", a zatim nastavio jednim od svojih najvećih solo hitova Suedehead.

 

Zanimljivu je uvertiru imao ovaj nastup, pošto je spiker zamolio sve prisutne da ne puše u hali jer duvanski dim smeta glavnoj zvezdi večeri.

 

 

Najveći deo koncerta, očekivano, otpao je na Morisijev novi album, uobičajeno provokativnog naslova: World Peace Is Non of Your Business.

 

Ipak, publika je najbolje reagovala na The Smiths klasike kojih je bilo četiri: pomenuta The Queen Is Dead, monumentalna How Soon Is Now, dirljiva Asleep, te Meat Is Murder, kojom je zatvorio regularni deo koncerta i koja je bila propraćena projekcijom filma o brutalnom maltretiranju i ubijanju životinja.

 

Kao i pre nekoliko godina na Exitu, Morisi nije previše komunicirao sa srpskom publikom. Potkralo mu se poneko: I'm very grateful to be here (vrlo sam zahvalan što sam ovde) ili duhovite upadice poput "Thank you for having me. Believe me, very few people have" (Hvala što ste me "imate" - (što ste me ovako dočekali - prim. aut). Verujete, svega nekoliko ljudi me "imalo").

 

 

Na bis, Morisi je izveo pesmu "Asleep", čije reči posebno dramatično, gotovo jezivo, zvuče upravo ovih dana kad jedna od ikona britanske muzike priča o svojoj (neizlečivoj?) bolesti.

 

Za sam kraj, Everyday Is Like Sunday. I osmeh. Njegov, a i svih nas.

 

 

Čovek koji je bitno uticao na tolike generacije Tamo i Ovde i dalje na superioran način vlada scenom. Sve što ga krasi više od 30 godina, otkako je važan deo naših života, još uvek je tu: cinizam, britak duh, duhovitost, melanholija, satira, angažovanost na pametan, nikako ljigav način.

 

Pre nekoliko dana poručio je: "Pamtite me, ali zaboravite moju sudbinu".

 

Boga nema ako dozvoli da nas ovaj čovek prerano napusti.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA