MILENA DRAVIĆ MOLI: Ne objavljujte podatke o Draganovom zdravlju!

Supruga i porodica velikog glumca obratili su se, u teškim danima, za pravnu pomoć posle netačnih, uznemirujućih informacija koje su se pojavile u javnosti

  • 8

Zaštitnik građana Saša Janković i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić su, povodom vesti o zdravstvenom stanju popularnog glumca Dragana Nikolića, apelovali na medije da, pri izveštavanju o životu građana, čak i kada je reč o javnim ličnostima, mnogo više pažnje povedu o privatnosti i elementarnoj taktičnosti.

BRUKA SA FEJSBUKA: Evo kome je lažna vest o smrti Dragana Nikolića donosila lajkove! (FOTO)

Kako se navodi u saopštenju Zaštitnika građana, način na koji je u javnosti plasirana vest o odlasku glumca Dragana Nikolića u bolnicu "ne samo da je protivan obavezi čuvanja tajnosti podataka o zdravstvenom stanju, već je naneo nepotrebno i neprimereno uznemirenje njegovoj porodici, koja se obratila zaštitniku i povereniku".

Zaštitnik i poverenik apelovali su na medije da "zarad tiraža i senzacionalizma ne žrtvuju dostojanstvo i taktičnost prema ljudima", koji, čak i kada su javne ličnosti, "imaju pravo da u određenim situacijama budu ostavljeni na miru".

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Odgovorno bi trebalo da se ponašaju i građani koji na društvenim mrežama prenose različite informacije, uključujući i one sa potencijalno uznemirujućim sadržajem. Poštovanje dostojanstva ličnosti nije samo obaveza koja proizlazi iz kodeksa neke profesije, nego i opšte načelo svakog društva koje poštuje prava građana - navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    22. maj 2015 | 17:22

    Nikad nista odvratnije nisam procitala od statusa na profilu Ostroskog manastira. Taj status je imao hiljade i hiljade lajkova i komentara. Nadam se da ce mediji izaci u susret Mileninoj molbi.

  • Viki

    22. maj 2015 | 18:31

    Ispostujte Mileninu molbu.

  • Patriota

    22. maj 2015 | 18:20

    APSOLUTNO PODRŽAVAM ZAHTEV PORODICE. Ovaj težak lični trenutak zaslužuje pravo na ličnu i porodičnu privažnost. Naš Gagi-Prle nemoze,nesme da izgubi ovu bitku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA