SEĆANJE NA LEGENDU: 30 godina bez velikog Zorana Radmilovića (VIDEO)

Veliki glumac ostvario je uloge u 104 različita ostvarenja, a u "Kralju Ibiju" odigrao je "ulogu života". Njemu u čast ustanovljena je nagrada Zoranov brk

  • 9

Legendarni glumac Zoran Radmilović, jedno od najvećih glumačkih imena bivše jugoslovenske kinematografije, preminuo je na današnji dan pre 30 godina, u 52. godini života. Njegova urna nalazi se u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Rođen je 11. maja 1933. godine u Zaječaru, a preminuo 21. jula 1985. u Beogradu. Tumačio je uloge u 104 različita ostvarenja, kao što su: "Maratonci trče počasni krug", "Majstori, majstori", seriji "Priče iz radionice", "Priče iz nepričave", "Više od igre", kao i predstavama "Radovan III" i "Kralj Ibi".

EVO ŠTA JE BILO S KUĆOM! Ovako danas izgleda dom Bilija Pitona iz filma "Maratonci trče počasni krug"! (FOTO) (VIDEO)

Poštujući očevu želju upisao je Pravni fakultet i napustio ga posle dve godine. Ubrzo potom upisuje Arhitektonski, onda i Filološki fakultet, odsek engleski jezik, ali ni tu se nije zadržao. Uporedo je oprobao glumačke sposobnosti, pa ubrzo napušta studije i posvećuje se glumi.

Karijeru započinje 1962. godine u Beogradskom dramskom pozorištu, a na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju diplomirao je 1963. godine, po povratku iz vojske.

U "Kralju Ibiju" odigrao je "ulogu života", a na filmu je debitovao 1962. godine i odigrao oko 20 filmskih uloga. Glavne je ostvario u filmovima "Glineni golub", "Ram za sliku moje drage", "Pogled u noć", "Paviljon 6", "Srećna porodica".

Poslednju predstavu "Radovan III",  299. po redu, odigrao je 9. juna 1985. godine uz velike bolove, ali opet uz njegovu veliku želju predstava je održana do kraja. Samo tri dana kasnije prebačen je u bolnicu iz koje se nije vratio.

Zoran je za života je nagrađen brojnim priznanjima. Jedno od njih je Dobričin prsten koji je dobio 1983. godine. Za ulogu "Molijera", u istoimenom komadu M. A. Bulgakova, dobio je Oktobarsku nagradu grada Beograda. Samo nekoliko dana pred smrt, dok je bio u bolničkoj postelji, primio je i Sedmojulsku nagradu, koju je dodeljivala tadašnja Socijalistička Republika Srbija. 

Godine 1991. ustanovljena je i nagrada Zoranov brk, koja se dodeljuje na manifestaciji koja nosi njegovo ime – "Dani Zorana Radmilovića" u Zaječaru.

Na dan njegove smrti pre četiri godine, na njegovoj kući u Mileševskoj ulici u Beogradu postavljena je spomen-ploča u njegovu čast, u organizaciji Ateljea 212 i čelnika opštine Vračar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Г&Н

    21. jul 2015 | 11:10

    Тешко је наћи праве речи којим би се описала његова величина. Слава му и хвала.

  • Vlasta

    21. jul 2015 | 11:46

    Vec 30 godina? Glumcin velikog kalibra je bio.Steta.Imamo jako dobre glumce ali niko kao on se jos nije rodio.Sta bi on tek sve rekao na ovudanasnju situacije u zemlji i svetu.Mislim da je bio jako razocaran u drustvo jos za zivota.Mozda je zbog svoje ironije i bio tako maestralan.Gledaj nas Zorane i smaskaj se.Vecna slava i hvala.

  • sever-jug

    21. jul 2015 | 14:32

    Moj otac je na vest o smrti glumca rekao da je bas steta jer je Zoran veliki i covek i glumac, a ja posle 26 godina kazem: ,,Strasno mi je zao sto vas dvojice nema. Pocivajte u miru''

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA