50 GODINA OD IGARA BEZ GRANICA: Ovaj šou nekada je gledala bivša Juga i cela Evropa (VIDEO)

Ovaj zabavni program po prvi put je emitovan davne 1965. godine, a u njemu su učestovale 20 država starog kontinenta

  • 33

Stariji sugrađani sigurno se rado sećaju šoua pod nazivom "Igre bez granica", koji se održavao na tlu Evrope. Prvi put ovaj zabavni program je emitovan 1965. godine, i to pod okriljem Evropske radiodifuzne unije.

U ovom takmičenju učestovali su brojne evropske zemlje. Takmičari su bili obučeni u neobične kostime i izvršavali neobične zadatke. Ideja za šou "Igre bez granica" potekla je od nekadašnjeg predsednika Francuske Šarla de Gola koji je time želeo da zbliži svoju državu i s Nemačkom.

U prvom izdanju takmičenja učestovali su Francuska, Nemačka, Belgija i Italija. Kasnije su se pridružile i ostale evropske zemlje, među kojima i SFR Jugoslavija. Naša nekadašnja država je debitovala u ovom zabavnom programu 1978. godine.

"Igre bez granica" u Beogradu 1981. godine

Bivša Juga učestovala je šest puta, ali nijednom nije osvojila takmičenje. Da podsetimo, svaka evropska država bila je domaćin jedne runde igara. Jugoslavija je bila domaćin u Vrnjačkoj Banji, kao i u Beogradu.

"Igre bez granica" organizovale su se do 1999. godine. Najviše pobeda je imala Nemačka, koja je šest puta osvajala takmičenje. Na drugom mestu se nalazi Portugal (5 pobeda), a na trećoj pozicije je Ujedinjeno Kraljestvo (4 pobede)

Podsetimo se kada je nekadašnja Jugoslavija bila domaćin takmičenja "Igre bez granica" u Vrnjačkoj Banji 1990. godine.

(Telegraf.rs/izvor: Wikipedia)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nana

    13. avgust 2015 | 00:31

    Ulepšale mi detinjstvo, lepo, neukaljano takmičenje:-)

  • Amburator

    12. avgust 2015 | 22:44

    Gvido Pankaldi i Đenaro Olivieri ko se seća zna ko su ova dva lika . Kakva je to bila radost gledati. Hvala što ste nas podsetili!

  • Jaroslav

    12. avgust 2015 | 23:50

    Trebalo.bi.ponovo.da.pocnu.to.je.bila.super.emisija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA