ŽERA (CRVENA JABUKA): Povraća mi se od instant zvezda, i hirurge će početi da prave za 5 meseci! (VIDEO)

- Nekad nije svako mogao da dođe na televiziju, a danas sve što hoda i leti stiže do TV-a - rezignirano će legendarni muzičar

  • 6

Popularna grupa "Crvena jabuka" održaće 12. novembra veliki beogradski koncert u Sava centru, povodom obeležavanja 30 godina rada benda, a tim povodom popričali smo sa frontmenom Draženom Žerićem. 

Popularni Žera je, na početku intervjua za Telegraf, istakao da gostiju na koncertu neće biti:

- To je druženje "Jabuke" i njene publike, i ne vidim svrhu bilo kog gosta. Pre sam popuštao naletima menadžera da nam trebaju gosti. Imamo toliko pesama da koncerti nikad nisu isti, pa neće biti ni ovaj.

Da li je bilo lakše pre 30 godina ili sada?

- Bilo je lakše onda, jer smo svi delili ista merila vrednosti. Nije svako mogao da dođe na televiziju, radio, u novine. Danas je obrnuto. Sve što hoda i leti stigne do TV-a. Mi nismo od tih likova. Muzikom se bavimo iz sasvim drugih razloga, a ne zbog popularnosti i naslovnih stranica.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Posle mnogo odgledanih vaših koncerata, utisak je nedvosmislen da uživo da zvučite čvršće, gitarskije nego na albumima. U tome niste usamljeni - sličan primer je, u poslednje vreme, recimo, Kiki Lesendrić sa "Pilotima".

- Uvek smo bili čvršći na sceni nego na pločama. Uživo je drugačije, ploča se "smekša". Producenti vole da im je "sve u parametrima".

"Crvena jabuka" slavi 30 godina postojanja u "Sava centru" (VIDEO)

Trideset godina "Crvene jabuke", "Parni valjak" i Željko Bebek po 40 godina na velikoj sceni... Silni se jubileji vas velikana poklopiše?

- Drago mi je da smo preživeli sve poplave, sve ratove. Sport i kultura su nešto lepo. Ne postoji granica za dobru sliku, predstavu, pesmu... Možeš samo da sanjaš da ti se tako nešto dogodi. Nama je sve posle prve ploče bilo premija. Pesma je ta koja te održava tako dugo.

"Druga strana medalje", čini se, nije tako svetla. Šta dolazi iza svih vas?

- Bebek, "Valjak", "Jabuka", Balašević, Oliver Mandić... Svako je tu bio originalan. U ovim novim trendovima, kad ti izađe 100 istih pesama... Znači, ista pesma i kod Rozge, i kod Severine i kod još stotinu pevačica, pa onda posle dve godine opet nešto drugo... Mi nikad nismo povlađivali trendovima. Sad ću, kao, da nosim plavu kosu, pa ću da pevam onako, ovako... Pesmu radimo uz akustičnu gitaru, hoćemo da sačuvamo atmosferu. Bitno je da emociju ne uništiš u studiju. Kao - e sad je moderna truba, sad ćeš staviti trubu. Nećeš staviti trubu, ne ide u toj pesmi.

Mnogo toga iz repertoara "Jabuke" je ostalo "evergrin" a, interesantno, u novije vreme, posebno je "ušla u narod" šaljiva "Jazz ba".

- To je stara sarajevska zezancija, nastala još osamdesetih, u doba "Top liste nadrealista". Mi u Sarajevu smo prilično duhoviti ljudi. Bili su izbori u Americi, Obama nam je bio simpatičan. Imali smo crnca u Zagrebu, napravili šaljivu pesmu, upalilo je. Pogotovo u Zagrebu niko ne zna šta je "đes'ba". Bila je jedna novinarka koja je pitala da li smo promenili stil, pa sad sviramo džez. Bila je uživo emisija, ona je pustila tu pesmu, a onda je videla da se osramotila.

Foto: Promo Foto: Promo

Koncert povodom jubileja prilika je, čini se, za posebno sećanje na tragično preminule Dražena Ričla i Aljošu Buhu, mada vi uspomenu na njih sve ove godine brižljivo čuvate...

- Nisu to samo njih dvojica. Svaki put nekom pesmu posvetimo na koncertu. Jednu Draženu Petroviću, jednu Davorinu Popoviću, jednu Kemalu Montenu... Znam da je publika naša volela te ljude.

Sve je više rijaliti programa - između ostalog, i muzičkih. Kako gledate na to?

- Nekad si, recimo, imao "Vaš šlager sezone" u Sarajevu. Sve uživo, veliki orkestar, pa se use*reš dok čekaš dirigenta da ti kaže da počneš da pevaš. Sad je sve pogrešno, na matricu. Drugo, kažu ti "E, sad, nema ništa od tebe". "Kako ništa, a bio sam zvezda pre tri meseca?". Šta znači biti zvezda? Gadi mi se i povraća od toga, ali to donosi pare ljudima, TV kućama... Imamo sad - budi kuvar najbolji za pet meseci, pevač... Ako krene medicina tim putem - da recimo, postaneš hirurg za pet meseci, onda smo stvarno...

I da, za kraj, otkrijemo misteriju - da li Vam je jabuka omiljeno voće?

- Ma, kakva jabuka. Voće, generalno, ne volim.

(Milan Ćunković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeca

    29. oktobar 2015 | 07:22

    U pravu je da danas svaka šušak može na estradu . Devedesetih je pop bio u zamahu pa je stagnirao zbog rata i turbo folka na žalost.Sad imamo dobre pop pevače Sasa Kovacevic,Joksimović,Vasic,Šerifović .Prave pesme i grupe traju godinama.Svaka čast Crvenoj jabuci jer traju 30 godina i volim ih jer pevaju iz duše i jedinstveni su.

  • топлистанадреалиста

    28. oktobar 2015 | 17:44

    Ал се налупета и оста жив!! Мораш бити оригиналан??? "Јабука" је изгубила оригиналност послије првог албума!!! "Сниме 100 пјесама које личе једна на другу"??? Сваки ваш албум послије првог је исти, не зна се који је гори!!!!

  • (realni)

    29. oktobar 2015 | 00:10

    Crvena jabuka Valentino kerber plavi orkestar dino Merlin hari Mata Hari bolero indeksi Boris novkovic I Jos par njih najaci I nikad zaboravljeni uvek rado slusaniii

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA