RIBLJA ČORBA U STIHU: Ovakvu knjigu o legendarnom bendu niste mogli ni da zamislite! (VIDEO)

Da sve bude zanimljivije, autor je momak koji tek treba da napuni 18 godina!

  • 2

U nizu knjiga napisanih o legendarnoj "Ribljoj čorbi" najnovija, delo Đorđa Stankovića, zavređuje posebnu pažnju, iz više razloga. 

U pitanju je delo gde je, na 132 strane, istorija benda, duga 37 godina, ispričana kroz stihove! Da sve bude još zanimljivije - autor knjige "Riblja čorba, ponos našeg doba" nije neko ko je sve to "proživeo" sa bendom već, verovali ili ne, tinejdžer koji je, kad je počeo da piše knjigu, imao svega 16 godina, a tek za koji dan će postati punoletan!

Foto: Facebook/Djordje Stankovic Foto: Facebook/Djordje Stankovic

- Mnogi će biti skeptični/za pokušaj autentični/da kroz ovu neobičnu tvorbu/predstavim naš ponos - "Riblju čorbu" - ovim stihovima je započeo autor uvodni "Prolog", a zatim nastavio rimama da opisuje period koji je doseže unazad "samo" do 1978, kada je nastao bend, već opisuje, recimo, i ranu mladost Bore Đorđevića.

- Bajaga je na visini zadatka/komponovao je "Hajde, sestro slatka"/Taj se njihov hit istak'o/"Lak muškarac" isto tak'0 - ove, i brojne slične rime pokazuju koliko je studiozno i, pre svega, sa koliko ljubavi je Stanković pristupio pisanju ovog štiva koje je nedavno premijerno predstavljeno na "Sajmu knjiga" u Beogradu.

Foto: Milena  Đorđević Foto: Milena Đorđević

Nova promocija usledila je u URMUS-u, i to je bila prilika da popričamo sa autorom.

- Ovo mi je prva knjiga i - mislim da nije mogla da bude bolja tema nego "Riblja čorba" - uzbuđeno je počeo priču za Telegraf Đorđe. - To je bend svih generacija, i može da bude inspiracija svakom. Rimovanje mi ide od ruke, sve ovo je krenulo lepo i, eto - uspelo mi je. Objavljeno je zahvaljujući Mići Jakšiću i izdavačkoj kući "Arte". Prezadovoljan sam.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Knjiga je dosta obimna za takvu vrstu literarnog izražavanja. Koliko ti je vremena bilo potrebno za pisanje?

- Nisam pisao u kontinuitetu. Prva verzija je nastala pre godinu i po dana, pa sam je dorađivao u još dva navrata. Pre dva meseca je konačno nastala finalna verzija. Pisao sam, kad se sve sabere, možda dva meseca.

Da li je bilo perioda kada si se, možda, mučio? Postoje li neke faze benda o kojima ti je bilo teško da pišeš, kao fan?

- Sa uživanjem sam pisao sve ali, naravno, neke teže stvari kao što je, recimo, smrt Rajka Kojića ili raspad benda zbog rata, malo je teže opisati. Nadam se da sam, ipak, koliko-toliko bio objektivan.

Šta ti kažu drugari, profesori? Pretpostavljam da si od njih imao veliku podršku?

- Nisam o ovome nikom pričao, dok nije došlo do trenutka objavljivanja. Kad su čuli, ljudi su bili iznenađeni. Nisu očekivali da izađe baš toliko delo iz mene. I članovi benda su mi pružili podršku, posetili su štand na Sajmu. nadam se da ću se družiti sa njima na budućim promocijama.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Šta kaže Bora o kjnizi?

- Rekao je da mu je sve to veoma simpatično, i jako mu je drago.

Koji ti je omiljeni period "Riblje čorbe"?

- Teško je izvojiti, ali, eto, istakao bih dva razdoblja. Zlatan je period kad su u bendu bili Bajaga i Rajko Kojić, do 1984, a odmah zatim i drugi, kad su njih dvojicu zamenili Džindžer i Čutura. I ostali periodi su plodonosni, sa dosta hitova i odličnih koncerata, ali ovo su dve zlatne ere.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

A koje su ti najdraže njhove pesme?

- Ja sam izuzetno nostalgičan, i neke pesme su mi prirasle srcu još u detinjstvu. Možda je čudno, ali to je, recimo, "Ja sam rođen namrgođen". Pošto sam tada imao pet godina, to mi je, možda, i prva pesma koju sam čuo od "Čorbe". Tu je, recimo, i "Al Kapone". Naravno, i objektivno i subjektivno, kako god da posmatramo, najbolja je "Pogledaj dom svoj, anđele" - ne samo kad je u pitanju "Riblja čorba", već i celokupna naša rokenrol scena. To je i anketom dokazano.

Da li još nekog bar blizu voliš kao "Riblju čorbu", i planiraš li još neku knjigu ovog tipa o nekom izvođaču?

- Jako cenim bend "Pero Defformero" iz Novog Sada. Imam i jednu malo dužu pesmu o njima. Od malena ih, takođe, slušam, a i znamo se. Što se stranih bendova tiče - klasika. Evo, "Whitesnake" su sad bili, volim i Stonse, ali - prvo "Čorba", pa sve ostalo.

Foto: Facebook/Djordje Stankovic Foto: Facebook/Djordje Stankovic

A za kraj knjige, Đorđe je stavio "šlag na tortu". Napisao je - pesmu sastavljenu od naslova brojnih "Čorbinih" hitova.

- KADA PADNE NOĆ, bićeš moja LUTKA SA NASLOVNE STRANE, jer SRBIN JE LUD kad zavoli, i kad mu zbog PROŠLOSTI pamet stane - ovo je samo početak. Ostatak "Pesme o pesmama", ali i "Čorbinu" istoriju u stihu - pročitajte u knjizi...

(Milan Ćunković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    27. novembar 2015 | 20:56

    Djole svaka cast!

  • Mara

    27. novembar 2015 | 23:17

    Ima nade za ovu nasu lepu drzavu. Mladi pisci i pesnici ce uz ostalu omladinu promeniti ovaj svet. Zivi nam bili!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA