Munkov "Krik" prodat za rekordnih 120 miliona dolara

Pastel norveškog ekspresioniste zasenio dela Pikasa, Dalija i Miroa i prodat po impozantnoj ceni. Identitet pobednika nije otkriven

  • 0

Slika "Krik" Edvarda Munka, jedno od najpoznatijih umetničkih dela na svetu, prodata je za 120 miliona dolara na aukciji Sodbija u Njujorku i tako postala najskuplje umetničko delo ikada prodato na aukciji, prenose agencije.

Na Sodbijevoj aukciji dela impresionista i moderne, našla su se i dela Pikasa, Dalija i Miroa, ali je Munkova slika iz 1895. godine bila zvezda prodaje, a prostorija za aukcije bila je ispunjena kolekcionarima, dilerima umetninama i predstavnicima medija.

Pastel je procenjen na 80 miliona dolara, ali su se dve osobe odlučne da se dokopaju "Krika" telefonom nadmetale 15 minuta podigavši cenu na 119.922 miliona dolara uključujući i proviziju.

Identitet pobednika nije otkriven.

Jedna od četiri verzije slike norveškog slikara, koju je prodao norveški biznismen Peter Olsen, premašila je prethodni rekord koji je držao Pikasov "Akt, zeleno lišće i bisa" koji je pre dve godine u Kristiju prodat za 106,5 miliona dolara.

Kada je čekić po treći put odzvonio, ceo Sodbi odjekivao je od aplauza i pozdrava.

Nekoliko zvaničnika aukcije kuće reklo je posle da je prodaja bila jedan od vrhunaca njihove karijere. "Vredna je svaki peni", rekao je aukcioner Tobajas Mejer.

Ekspresionista Munk (1863-1944) je u periodu između 1893. i 1910. godine naslikao četiri verzije slike čoveka koji ispred uskovitlanog neba rukama pritiska glavu i koja je tokom godina postala simbol anksioznosti modernog čoveka i prepoznatljiv lik koji se koristi na svemu od šolja do uvodnika.

Za mnoge, to je druga najpoznatija slika posle "Mona Lize", a Sodbi ju je nazvao "jednim od vizuelnih ključeva moderne svesti".

Tri druge verzije "Krika", uključujući i dve koje su ukradene i kasnije pronađene, nalaze se u muzejima u Norveškoj.

Sveukupno, prodaja impresionista i moderne u Sodbiju prikupila je 330,6 miliona dolara i 80 procenata od 76 ponuđenih dela pronašlo je svoje kupce.

Među drugim zanimljivostima jučerašnje aukcije su bila dela Pikasa, Miroa i Dalija, kao i slike Maksa Ernsta, Tamare de Lempicke, Pola Gogena.

(izvor i foto: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA