BOJKOT DODELE OSKARA: Nijedan afroamerički umetnik nije među nominovanima (FOTO)

Reditelj Spajk Li i glumica Džejda Pinket Smit izjavili su da će bojkotovati sledeću manifestaciju dodele prestižne nagrade

  • 9

Reditelj Spajk Li i glumica Džejda Pinket Smit potvrdili su da će bojkotovati narednu dodelu Oskara, u znak protesta što se nijedan afroamerički umetnik nije našao među nominovanima za prestižne nagrade Američke filmske akademije. 

Ni prošle ni ove godine na listi nominovanih za najprestižnija filmska dostignuća nije se našao nijedan crni glumac.

Kako je moguće da drugu godinu za redom svih 20 takmičara u glumačkim kategorijama budu belci? A da ne spominjemo druge branše - izjavio je reditelj filmova "Učini pravu stvar" i "Chi-Raq".

- Četrdeset belih glumaca za dve godine i nijedan obojen - istakao je Li, kome je u novembru dodeljen počasni Oskar za životno delo.

Reditelj je napomenuo da njegova odluka da bojkotuje dodelu Oskara ni u kom slučaju ne predstavlja uvredu za domaćina i producenta svečanosti, Krisa Roka i Redžibalda Hadlina, koji su obojica crnci, kao ni za zvaničnike Američke akademije filmski umetnosti i nauka.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Glumica Pinket Smit, publici poznata po filmovima "The Matrix Reloaded", "Collateral" i "Magic Mike XXL", takođe je najavila da se neće pojaviti na dodeli, niti će je pratiti na televiziji.

Možda je vreme da povučemo svoje resurse i vratimo ih našoj zajednici, i pravimo programe za nas same, programe u kojima ćemo biti priznati na način koji nama dolikuje, a koji su isto tako dobri kao takozvani mejnstrim programi - izjavila je glumica.

Njen suprug Vil Smit, koji glumi patologa u filmu "Potres", o povredama igrača američkog fudbala, i Idris Elba, koji tumači lik afričkog ratnog vođu u drami "Zveri bez nacije", su među crnim glumcima koji su ove godine ignorisani od strane Američke filmske akademije.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Glumci i reditelj filma "Straight Outta Comton", čija se radnja temelji na hip-hop muzičarima, takođe su izostavljeni iz trke za Oskara.

(Telegraf.rs/izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gubljenje

    19. januar 2016 | 07:23

    Kada bi neki glumac bio nominovan za oskara samo zato sto je crn to bi zapravo bilo rasistički. U posednje vrijeme se jednakost shvata potpuno pogresno i dobar dio crnaca se ponasa kao da bi trebali biti privilegovani sto je potpuno gubljenje i postaje sve izrazenije.

  • Huan

    19. januar 2016 | 10:44

    Upravo su oni najveci rasisti i na to se uvek pozivaju kad im nesto ne odgovara. I za predsednika su glasali na osnovu boje koze

  • Kell

    19. januar 2016 | 10:48

    Iskreno toliku frku prave da, dok čitam ovakve tekstove, stvarno poželim da niko od afro amerikanaca nikad i ne dobije oskar. Ove godine, ne sećam se za prošlu, ama niko nije zaslužio da se nadjemo medju kandidatima za oskara, mozda samo Edris Elba ali on i nije amerikanac. Spajk Li i ova "žena Vila Smita" mogu slobodno da bojkotuju, mislim da ih ne bi ni pozvali na dodelu u svakom slučaju...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA