OVAKO SU NASTALE SLAVNE KAFANSKE PESME: Promovisana edicija "Starogradski biseri" (VIDEO)

Autor Vladimir Đurić Đura je pokušao da pronađe priče o tome kako su nastajale legendarne kafanske numere

  • 0

Edicija knjižica "Starogradski biseri - kako su nastale legendarne pesme" autora Vladimira Đurića Đure promovisana je u Skadarliji. 

Ideja knjižica je da se otkrije kako su nastale neke od slavnih starogradskih pesmama koje se nalaze na disku u izvođenju orkestra "Šajka".

Autor je pokušao da pronađe priče o tome kako su nastajale legendarne kafanske numere. Često su te priče bile zanimljivije čak i od samih pesama. U pitanju je jedan zaista pionirski rad, istraživanje građe koja gotovo da ne postoji u našoj etnomuzikologiji.

U pitanju je niz interesantnih priča o svima znanim pesmama poput "Pogledaj me, nevernice", "Govori se da me varaš", "Čuješ, čuješ seko", "Kad čujem tambure", "Imam jednu želju", "Ima dana", "Fijakerist"...

Malo je poznato, recimo, da su autori jedne od najlepših vojvođanskih romansi "Osam tamburaša" - Crnogorci. Stihove je napisao slikar rodom sa Cetinja Ratko Šoć, a muziku komponovao Kotoranin Milorad Minja Vučetić.

- Pesmu sam pribeležio jedne letnje večeri 1975, dok sam sedeo na terasi Petrovaradinske tvrđave i uživao u muzici orkestra Janike Balaža. Nastala je u dahu, stihovi su prosto navirali. Zanet tom muzikom i atmosferom, gotovo da sam uskliknuo "Zaustavite Dunav i kazaljke stare, ovo je pesma moja i reka moje nade". Tako je nastao i naslov, budući da je taj orkestar i tada imao osam članova, baš kao i danas – rekao je Šoć.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA