POSLEDNJI APLAUZ ZA ESMU: Ovako su se od legende oprostili u Aleji velikana (FOTO)

U Aleji velikana na gradskom groblju Butel u Skoplju sahranjena kraljica romske muzike

  • 10

U Aleji veklikana na gradskom groblju Butel u Skoplju danas, 12. decembra, sahranjena je kraljica romske muzike Esma Redžepova - Teodosievska.

POSLEDNJI POZDRAV LEGENDI ROMSKE MUZIKE: Telegraf na sahrani Esme Redžepove (FOTO)

Gromoglasnim aplauzom, kao što je za života dobijala na svim njenim nastupima, na poslednje putovanje ispratili su je njeni najbliži - sinovi, ćerke, unuci, prijatelji iz sveta muzike, estrade i politike. Jer, ne samo što je bila veliki umetnik, Esma se godinama unazad bavila i politikom, a preminula je kao odbornik u Savetu Grada Skoplja iz redova koalicije predvođene VMRO-DPMNE.

Foto: D.Joksić Foto: D.Joksić

Esma je preminula u 73. godini života, nakon kratke i teške bolesti. Prošle sedmice je bila primljena u jednu skopsku bolnicu u teškom stanju. Iako je postojala nada, lekari ipak nisu uspeli da se izbore za njen život.

Foto: D.Joksić Foto: D.Joksić

- U njoj je bilo još života. Pa, na poslednjoj turneji je bila pre nepunih mesec dana. Zaista je bila bolesna, ali njeno stanje je bilo daleko od ozbiljnog, i bukvalno do pre dva dana smo mislili da će sve to ostati kao loša uspomena. Ali, eto, Bog je imao drugačije planove - skrhano je rekla jedna od njenih najboljih prijateljica.

Foto: D.Joksić Foto: D.Joksić

Esma je sahranjena u Aleji velikana, po muslimanskim običajima. Ispraćaju njenih posmrtnih ostataka prisustvovao je i dr Dragoljub Acković, generalni sekretar Evropske romske unije, koji je za Telegraf rekao da ga je njena smrt teško pogodila.

Foto: D.Joksić Foto: D.Joksić

- Kada se primi vest o smrti majke, to je grozno teško. Kada se primi vest o smrti velikog prijatelja, velikog čoveka, onda je, čini mi se, to daleko teže. Esma je svima nama značila mnogo, više od brata, više od majke, više od čovečanstva. Čovečanstvo se prema Romima nije ponašalo kao Esma. Esma je umela da bude deo čovečanstva, ali i deo romskog čovečanstva. To je, pre svega, ukupan gubitak za ceo svet. Gubeći Esmu, svet je izgubio jedan segment kulture kakvu nikada i nigde nije mogao da vidi. Makedonija, Balkan i svet su veoma oštećeni Esmim odlaskom. Ona je mogla još da bude sa nama, i žao nam je. Jedino verujem - ona je ipak sa nama - rekao je Acković.

Foto: D.Joksić Foto: D.Joksić

U ime Esmine brojne dece, od majke se oprostila jedna od njenih ćerki, koja je u emotivnom govoru podsetila koliko veliki čovek je bila Esma, a to su potvrdile i članice humanitarne organizacije "Esma i Stevo Teodosijevski".

Foto: D.Joksić Foto: D.Joksić

U tužnoj povorci koja je iz kapele krenula na Aleji velikana nalazila su se najznačajnija imena makedonske narodne muzike, Violeta Tomovska, Feruz Mustafov i mnogi drugi, a poslednju poštu su joj odali i lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski i ministarka kulture Elizabeta Kančevska – Milevska.

Foto: D.Joksić Foto: D.Joksić

Pre sahrane, u Savetu Grada Skoplja održana je komemorativna sednica posvećena velikoj umetnici i humanitarki. Na komemoraciji je prisustvovao i makedonski predsednik Đorđe Ivanov, koji se upisao u knjigu žalosti.

Foto: D.Joksić Foto: D.Joksić

- Esma je bila kraljica romske i makedonske muzike, ali i kraljica humanosti. Sa velikom tugom mogu da kažem da smo izgubili velikog čoveka - rekao je Koce Trajanovski, gradonačelnik Skoplja, gde je Esma bila odbornik.

Foto: D.Joksić Foto: D.Joksić

Umetnički direktor ansambla za narodne igre i pesme "Tanec" iz Skoplja, Zoran Džorlev, rekao je da je Esma bila muzički genije sa anđeoskim glasom i veliki čovek sa čarobnim ključem za komunikaciju, srecem, emocijama i strašću koja je sve plenila.

Foto: D.Joksić Foto: D.Joksić

Telegram saučešća povodom iznenadne smrti Esme poslala je i kancelarija UNHCR u Skoplju, ističući njenu nesebičnu pomoć izbeglicama kao počasni predstavnik UNHCR.

Foto: D.Joksić Foto: D.Joksić

- Nedostajaće nam njen jedinstven duh i velikodušnost, ali se nadamo da će njeno muzičko nasleđe, i njena velikodušna dela i humanost nastaviti da inspirišu mnoge generacije - istakao je Mohamed Arif, predstavik UNHCR iz Skoplja.

Preko socijalnih mreža, od Esme se oprostio veliki broj poštobalaca njene muzike i humanitarnog rada iz celog sveta.

Foto: D.Joksić Foto: D.Joksić

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljudmila

    12. decembar 2016 | 17:58

    Izuzetna pevacica, sjajna osoba velikog srca na delu, a ne samo na recima, steta sto takvi ljudi ne zive duze, da bi usrecili jos onih, kojima je potrebno. Neka joj je laka zemlja, zivece i dalje u nama, koji smo je voleli

  • vesna

    12. decembar 2016 | 18:17

    Ackovicu dali ti cujes samog sebe sta si izjavio?Smrt prijatelja teza od smrti majke? Ti si lud!

  • Draza

    12. decembar 2016 | 20:21

    I zaboravio sam zbog cega sam posetio ovu stranicu... Neka ti je laka crna zemlja i djenet, duso od coveka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA