NAJVEĆI SVETSKI PLAGIJAT: 12 pesama koje isto zvuče (AUDIO)

POSLUŠAJTE: Od Keta Stivensa pa do Džermejna Džeksona, Dajdo, Satrijanija i "Koldpleja" - kako je ista pesma postala 12 puta hit

  • 0

Tokom ovih nedelja bavili smo se temom vezanom za plagijat. Ovom metodom sticanja slave služe se kako domaće tako i strane zvezde. Bili smo u prilici da vidimo kako jedan muzičar kopira drugog. Međutim, verovali ili ne, postoji i slučaj kada se jedna numera prenosila s kolena na koleno u vidu plagijarstva.

Predstavljamo vam 12 pesama koje isto zvuče.

1. Ket Stivens - "Foreigner Suite" (1973)

Britanski kantautor Jusuf Islam iliti Ket Stivens stekao je slavu tokom sedamdesetih.  Godine 1973. snimio je jedan od svojih hitova "Foreigner Suite". Verovatno ni on sam nije slutio da će njegova numera biti toliko puta obrađena.

2. Mirej Matje & Patrik Dafi - "Together We're Strong" (1983)

Deset godina nakon numere "Foreigner Suite", legendarna francuska pevačica Mirej Matje napravila je duet sa glumcem i režiserom Patrikom Dafijem. Njihova zajednička pesma nosi naziv "Together We're Strong", a jedan deo zvuči identično kao čuveni hit Keta Stivensa.

3. "Survajver" - "I Can't Hold Back" (1984)

Sa "kopiranjem" muzičkog sadržaja nastavilo se godinu dana kasnije. Američka grupa "Survajver", koja se proslavila hitom "Eye of The Tiger", izbacila je 1984. godine novi hit "I Can't Hold Back", koji je u nekim delovima identičan kao dve prethodne numere.

4.Džermejn Džekson &  Pia Zadora –  "When the Rain Begins to Fall" (1984)

Nekadašnji član grupe "The Jackson 5" Džermejn Džekson je svoj najveći samostalni hit snimio 1984. godine. Brat pokojnog kralja popa Majkla Džeksona napravio je duet sa američkom glumicom Pijom Zadorom. Njihov zajednički hit "When the Rain Begins to Fall" odlično se kotirao na svetskim listama, pogotovo u Holandiji, Francuskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj, gde je došao do prvog mesta. Međutim, i u ovoj numeri ima elemenata koji su "pozajmljeni" od prethodne tri pesme, ali to samo Džermejn i Pia znaju.

5.Aleksandru Andries - "Cea mai frumoasa zi" (2000)

Čekalo se skoro 16 godina do nove obrade. Rumunski kantautor Aleksandru Andries je 2000. godine "lansirao" tada novu pesmu "Cea mai frumoasa zi", za koju se baš ne može reći da je orginalna.

6. Dajdo - "Thank You" (2000)

Britanska pevačica Dajdo fascinirala je svet kada je objavila svoj debitantski album "No Angel" 1999. godine. Na svom prvencu imala je nekoliko hitova, među kojima je i numera "Thank You". Ovu pesmu kritika je dobro propratila, a bila je i na prvom mestu brojnih top-lista, i to tri puta na čuvenoj "Bilbordovoj" listi. Kada se više sluša ova numera, može se primetiti da tu ima stranih i pozajmljenih delova.

7. "Enanitos Verdes" - "Frances Limon" (2002)

Argentiski rok trio "Enanitos Verdes" takođe se poslužio tuđom slavom, jer u njihovoj numeri iz 2002. "Frances Limon" svakako ima tuđih elemenata.

8.  Džo Satrijani - "If I Could Fly" (2004)

Legendarni američki gitarista Džo Satrijani je tokom svoje uspešne karijere stvorio brojne megahitove. Sarađivao je sapoznatim kolegama, među kojima su Stivi Vai, Ingvi Malmstin, Pol Gilbert i drugi. Satrijani je 2004. godine izbacio hit  "If I Could Fly", a instrumental se ne razlikuje od prethodno navedenih numera.

9. "Rimon" - "Tonight" (2006)

Nemački bend iz Frajburga proslavio hitom "Supergirl". Oni su takođe objavili dosta pesama, među kojima je i numera "Tonight" iz 2006. godine. Kao što možete da primetite, sličnost sa ostalim navedenim pesmama postoji.

10. "Koldplej" - "Viva la Vida" (2008)

Britanska  rok atrakcija "Koldplej" je svojim prepoznatljivim zvukom privukla armiju obožavalaca širom sveta. Izdali su pet studijskih albuma. Na četrvrtom po redu našao se čuveni hit "Viva la Vida", koji je doživeo neviđenu popularnost. Pesma je bila tema plagijarstva, koji je podneo tužbu zbog neovlašćenog korišćenja muzičkog sadržaja. Pogađajte zbog koje pesme? Naravno, zbog "If I Could Fly". S druge strane, Ket Stivens nije hteo da tuži "Koldplej".

- Jesu kopirali moju pesmu, ali mislim da to nisu uradili namerno – rekao je svojevremeno Stivens.

11. "Kriki Bords" - "The Songs I Didn't Write" (2008)

Sličnu numeru kao i "Koldplej" objavio je američki alternativni bend "Kriki Bords" pod nazivom "The Songs I Didn't Write". Pesme jesu identične, ali pitanje ko je tu koga kopirao.

12.  Britni Spirs – "Hold It Against Me" (2011)

Pop princeza Britni Spirs već duži niz godina ima uspešnu karijeru. Objavila je sedam studijskih albuma, a upravo na poslednjem našao se hit "Hold It Against Me". Pesma je imala mahom pozitivne kritike, ali i sličnosti sa preostalim navedenim hitovima, kao što možete da čujete.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA