Počinje Sandens festival

Tokom 11 dana biće prikazano 117 dugometražnih i 64 kratka filma u Park Sitiju u Juti

  • 0

Ovogodišnji, 28. filmski festival Sandens, najveća smotra nezavisnog filma u svetu, počinje danas u Park Sitiju, u američkoj državi Juta, prenosi AP.

Festival, koji je je osnovao Robert Redford, je manifestacija na kojoj imaju priliku da se pokažu mnoga nezavisna ostvarenja na čijem je snimanju često godinama rađeno. To je i mesto na kome se otkrivaju novi talenti i započinju uspešne rediteljske i glumačke karijere.

Među ovogodišnjim učesnicima ima dosta etabliranih reditelja.

To su Spajk Li, koji će na Sandensu prikazati svoju urbanu dramu "Red Hook Summer" u kojoj reprizira lik iz svog čuvenog filma "Učini pravu stvar"; Stiven Frirs sa svojom kockarskom pričom "Lay the Favorite" sa Brusom Vilisom i Ketrin Zitom-Džons u glavnim ulogama; veteran dokumentarnog filma Džo Berlinger, koji će se predstaviti portretom Pola Sajmona "Under African Skies" i Žili Delpi koja dolazi sa komedijom "Two Days in New York" u kojoj glumi sa Krisom Rokom.

Među filmovima koji će se nadmetati za prestižne Sandens nagrade su i film "L.U.V." Šeldona Kendisa, priča o dečaku u potrazi za porodicom i boljim životom, u kojem glavne uloge igraju reper Komon i Deni Glover; porodična drama "Nobody Walks" koju potpisuje mlada rediteljka Raj Ruso-Jang; hip-hop priča "Filly Brown" rediteljskog dvojca Jusefa Delara i Majkla D. Olmosa, kao i severnoirska politička drama "Shadow Dancer" Džejmsa Marša sa Klajv Ovenom u naslovnoj roli.

Organizatori Sandensa kažu da je ovogodišnje izdanje festivala puno ostvarenja najrazličitijih stilova, priča i atmosfere. Ipak, u svima preovladava jedno zajedničko osećanje nelagodnosti i neizvenosti prema životu koje je nastalo usled političke, društvene i ekonomske nestabilnosti koja poslednjih godina vlada u svetu.

"Ljudi preispituju status kvo američkog sna. Pitaju se šta je porodica, šta su deca, da li treba stupiti u brak, da li je brak uopšte nešto vredno pažnje?" - kazao je direktor festivala Džon Kuper.

 

(Izvor: Tanjug/Foto: sundance.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA