≫ 

Krenula borba za nasledstvo Esme Redžepove, rodbina osporava testament kojim je kraljica romske muzike sve ostavila državi Makedoniji (FOTO)

- Esma ima puno sestrića i bratanaca od svojih sestara i braće, svima je pomagala ceo život i brinula se o njima. Oni su već angažovali advokate i boriće se za svoja prava -ističe pevačica Vaska Jankovska, bliska prijateljica Esme Redžepove

  • 6

Rodbina kraljice romske muzike Esme Redžepove Teodosievske, koja je umrla 11. decembra prošle godine, boriće se za njenu imovinu, koju je ona, prema nedavno otvorenom testamentu, podarila državi Republici Makedoniji, tvrdi skopski Fokus.

Otvoren testament Esme Redžepove: Kraljica romske muzike svu imovinu ostavila Makedoniji (FOTO)

U emisiji za Radio Slobodnu Makedoniju, Zorana Kostovska, bliska saradnica Esme i predsednica humanitarnog udruženja „Kraljica Esma i Stevo Teodosijevski“ je izjavila da je Esma svu svoju imovinu ostavila Makedoniji.

Daljinac baner

Esma je sredinom juna prošle godine počela da piše testament. Još tada je rekla da će svu svoju imovinu, odnosno njenu kuću u kojoj je smešten Muzej i Dom humanosti i umetnosti „Stevo i Esma Teodostievski“ blizu tvrđave Kale u Skoplju, ostaviti Makedoniji. Muzej, koji je bio i dom Esme, ima 750 kvadratnih metara i dvorište oko 1.300 kvadrata.

Fokus doznaje da će se koplja lomiti upravo oko njene kuće-muzeja, ali i autorskih prava njene bogate muzičke riznice.

Foto: Wikipedia/Albin Olsson Foto: Wikipedia/Albin Olsson

Odmah nakon otvaranja testamenta, na svom Fejsbuk profilu oglasila se pevačica Vaska Jankovska, bliska prijateljica Esme i dugogodišnji član muzičke ekipe Gorana Bregovića, izražavajući sumnju da je testament – lažan.

- Ja sam bila veoma bliska sa Esmom, zato sam i uzela pravo da reagujem. Esma ima puno sestrića i bratanaca od svojih sestara i braće, svima je pomagala ceo život i brinula se o njima. Oni su već angažovali advokate i boriće se za svoja prava. Kao njeni najbliži krvni srodnici, smatram da njima treba da pripadne kuća, a ne verujem da je Esma ostavila testament i da sve poklanja državi. Mislim da bi autorska prava trebao da dobije Simeon Atanasov, koji je bio pored Esme tokom njenih koncerata i nastupa, i koji se brinuo o njenoj karijeri. Ne znam odakle je izašao testament, ali ne verujem da bi Esma potpisala takvo nešto. Stalno sam bila pored nje. Znam da je htela imovinu da ostavi unucima, brinula se o njima - izjavila ja za Fokus, Vaska Jankovska i nastavila:

Foto: D. Joksić Foto: D. Joksić

- Ako neko misli da ovo što govorim nije istina, ja i na sudu mogu puno toga reći. Znam puno stvari koje mi je govorila i poveravala Esma, a i kao njena prijateljica gledala sam šta joj se dešavalo poslednjih godina života - rekla je ona i dodala se bitka vodi između dece sestara i braće Esme, sa jedne, i humanitarnog udruženja „Kraljica Esma i Stevo Teodosijevski“, sa druge strane, a ne između njene usvojene dece.

Adnan Redžepov, unuk Esminog brata, koji živi u Nemačkoj, Fokusu je potvrdio da će porodica tražiti svoja prava. I menadžerski tim Esme, Vesna Đorđievska i Simeon Atanasov su potvrdili da postoje problemi između porodice Esme i humanitarnog udruženja oko njenog nasleđa.

- Ja i Simeon smo rešili da se distanciramo od svega toga. Vidimo da će familija i humanitarno udruženje jedni drugima oči povaditi. Neka dokazuju po sudovima ko je u pravu, a ko ne. Mi kao “VC Music Production” smo van toga. Želimo da sačuvamo lepe uspomene na Esmu. Mi ćemo poštovati sve što se potvrdi da je bilo po njenoj volji - izjavila je Vesna Đorđievska.

(D.J./izvor: Fokus.mk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ckalja

    17. april 2017 | 20:22

    Eto tako to biva. Testament ostavstina svako bi nesto da zgrabi otme uzme .A dok sa zivota mozda neko od njih nije ni razgovarao sa njom. A kad je u pitanju interes tu smo svi.Ima jedna kratka prica. Dok rucaju otac pita svoju decu ko hoce jos jedno parce mesa vise javi se srednji sin kaze ja Tata.Nakon kraceg vremena otac opet decu ko hoce jos jedno parce torte opet se javi srednji sin kaze ja Tata.I tako zavrsili sa jelom otac opet pita ali nesto drugo.Ko hoce da mi pomogne u basti. Opet se javi srednji sin i kaze dosta sam govorio ja sad neka govori neko drugi. ZNACI samo sto je u moju korist. A ne u obostranu korist. Treba da se u zivotu deli i dobro i zlo nedao bog nikom. Svima zelim srecan Uskrst

  • Mara

    17. april 2017 | 20:11

    Opet pohlepni prokletnici otimaju u ime drzave.Njena familija po svakom logicnom i zakonskom pravu je naslednik i niko drugi, aman nebulozni otimaci.

  • Tanče

    17. april 2017 | 23:12

    Koliko ja znam Esma je imala puno usvojene dece, zasto nije ostavila njima?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA