Severina je stalno na putu, a Fejsbuk kampanje mogu da škode detetu: Evo šta advokati kažu o privremenoj meri suda u slučaju starateljstva nad malim Aleksandrom

Privremena mera suda da Severina Vučković 200 dana u godini neće viđati sina Aleksandra, kojeg ima sa Milanom Popovićem, izazvala je burne reakcije

  • 26

Nakon što je Županijski sud u Zagrebu doneo privremenu meru prema kojoj Severinin sin Aleksandar nedelju dana mora živeti sa majkom, a nedelju dana sa ocem Milanom Popovićem, te da tako 200 dana u godini neće viđati majku, reakcije u medijima ne jenjavaju.

Severina obradila Balaševićev čuveni hit, Đole ŽESTOKO odreagovao u otvorenom pismu!

Povodom privremene mere suda oglasio se i menadžer Severine Vučković, Tomica Petrović, jasno negodujući i ističući da je mera donesena van svih zakonskih propisa, piše portal "Direktno.hr".

Foto: Marko Jovanović Foto: Marko Jovanović

Koliko su ove mere uobičajene, odnosno neuobičajene, obrazložili su hrvatski advokati Nataša Pećarević i Željko Olujić.

- U predmet ne smem da ulazim! Uopšteno, kad se privremena mera donosi, uvek se gleda i sud ih donosi tako da su u skladu sa dobrobiti deteta. Mera poput ove iz konkretnog slučaja u svojoj kancelariji imam dosta, ali postoje i malo drugačije. Sud ih uvek donosi na osnovu procena i nakon detaljnog postupka u koji su uključene stručne osobe - izjavila je Pećarević za "Direktno".

Printskrin: RTL/Youtube/Dražen Stopić, Telegraf Printskrin: RTL/Youtube/Dražen Stopić, Telegraf

Nataša je dodala i da se prilikom procene gleda na dobrobit deteta te da je očito procenjeno da, za razliku od ranije, dete više nije malo i da ne postoji apsolutno nikakav razlog da ne provodi isto vremena s mamom i tatom, da je dovoljno zrelo da živi kako mera nalaže, da su roditelji dovoljno kompetentni za to, te da je njegova dobrobit tako zaštićena.

- Svi mi se moramo voditi isključivo propisima koji propisuju šta je primarno zaštititi kod deteta. Međunarodne konvencije za zaštitu dece, porodično zakonodavstvo RH, a i sami psiholozi i psihijatri procenjuju da je za dete najbolje, da bi se razvilo u normalnu i zdravu ličnost, da treba imati oba roditelja - zaključuje Nataša Pećarević, koja dodaje i da smatra da je normalno da dete živi sa oba roditelja, pogotovo u slučajevima kada su oba roditelja mlada, zdrava, finansijski nezavisna i po proceni struke sposobna da brinu za dete.

Budući da je na Fejsbuku osnovana kampanja za podršku Severininoj borbi za starateljstvo, Nataša ističe kako Fejsbuk, Instagram, Agencija za zaštitu privatnosti, kao i međunarodne konvencije, preporučuju da se privatnost i prava deteta moraju poštovati i štititi.

Printskrin: YouTube/Severina Printskrin: YouTube/Severina

S druge strane, advokat Željko Olujić takođe smatra da se radi o uobičajenom slučaju borbe za starateljstvo nad decom.

- Činjenica je da je majka na određeni način u prednosti, ali to uopšte ne znači da niti gospodin Milan Popović nema pravo na svoje dete, pogotovo kad se u obzir uzme činjenica da je gospođa Severina u drugom braku i da radi takav posao, u kojem je stalno na putu i nije u stanju odgajati dete sa svime što mu treba. Ja ne znam kakvo je obrazloženje Suda za ovakvu odluku, ali sigurno se ravnao s mišljenjem psihologa i centrom za socijalni rad. To što je ona Severina, ne znači da joj automatski pripada i dete - istakao je Olujić za "Direktno".

Foto: Instagram/severina, Youtube/TV LAV Vrsac Foto: Instagram/severina, Youtube/TV LAV Vrsac

On takođe dodaje i da je sve u skladu sa zakonom i zaključuje:

- Kampanje podrške na društvenim mrežama mogu samo naštetiti detetu. Trebalo bi smiriti strasti i oba roditelja bi se trebala kloniti publiciteta, jer je detetu potreban mir. Navijačku atmosferu putem Fejsbuka treba zanemariti - ističe Željko Olujić za "Direktno".

(Telegraf.rs/izvor: Direktno.hr)

Daljinac baner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iju

    19. jun 2017 | 22:15

    Bravo,pa sta je ona mislila,ej bre pa da je neka majka ona i ne bi odvajala dete od oca

  • Olivera

    19. jun 2017 | 23:08

    Pa sta ona mislila ako je Severina da moze sve koliko je njen sin toliko je i njegov,lepo joj da uzima debele pare za dete i jos da nemoze otac da ga vidja.

  • nibrS

    19. jun 2017 | 21:57

    A da mama snimi još jedan film? Podrška joj je sigurna...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA