SEĆANJE NA BATU: TOP 5 filmova Danila Bate Stojkovića (FOTO) (VIDEO)

Povodom godišnjice rođenja našeg proslavljenog glumca, predstavljamo vam pet najpopularnijih ostvarenja Danila Bate Stojkovića

  • 3

Na današnji dan, pre tačno 78 godina, rodio se jedan od najvećih srpskih glumaca svih vremena Danilo Bata Stojković. Karijeru je započeo kao pozorišni glumac u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 1959. godine, da bi tri godine kasnije postao stalni član Ateljea 212. U filmske vode Bata ulazi 1964. godine, kada glumi u ostvarenju "Izdajnik". Tokom sedamdesetih godina imao je niz manjih filmskih i televizijskih uloga, od kojih su najpoznatije one u serijama "Diplomci" i "Grlom u jagode", kao i ona u čuvenoj "Nacionalnoj klasi".

Slavu i popularnost stekao je onda kada je počeo da sarađuje sa dramskim piscem Dušanom Kovačevićem i rediteljem Slobodanom Šijanom. Osamdesetih godina Bata je tumačio nezaboravne uloge u legendarnim filmovima kao što su "Ko to tamo peva", "Maratonci trče počasni krug", "Balkanski špijun", "Varljivo leto 68". Stojkovićeve rečenice iz ovih filmova i dan-danas se citiraju sa oduševljenjem.

Devedesetih godina mogli smo ga videti u ostvarenjima kao što su "Bure baruta", "Andergraund", "Tri karte za Holivud" i drugim. Svoje poslednje nastupe imao u pozorištu Zvezdara teatar. Preminuo je 16. marta 2002. u 67 godini. Povodom njegovog rođendana, u Vrnjačkoj Banji održaće se tradicionalna kulturna smotra "Dani Bate Stojkovića", koja počinje danas i traje do 13. avgusta.

Da podsetimo, Danilo Bata Stojković dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, među kojima su "Zlatna arena" 1984. na festivalu u Puli,"Dobričin prsten" 1990. godine (nagrada za životno delo), nagrada "Pavle Vujisić" 1998. godine. Interesantna činjenica iz njegovog života je da je Bata ponavljao razred u 14 godini. Takođe, naš legendarni glumac nikada nije otkazivao pozorišne predstave.

Iako je ovo nemoguća misija, predstavljamo vam pet najboljih filmova/predstava Danila Bate Stojkovića.

1. "Ko to tamo peva" - 1980.

2. "Maratonci trče počasni krug" - 1982.

3. "Balkanski špijun" - 1984.

4. "Varljivo leto 68" - 1984.

5. "Profesionalac" - 1990.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA