METUZALEMI: TOP 10 najstarijih živih glumaca (FOTO)

Od Olivije De Hevilend, Kirka Daglasa, pa do Doris Dej i Lorin Bekol, predstavljamo Vam deset najpoznatijih nastarijih živih glumaca

  • 2

Filmska industrija u Sjedinjinim Američkim Državama (čitajte Holivud) počela je sa radom početkom 20. veka. Svoj procvat kinematografija u najvećoj ekonomskoj sili sveta doživela je u periodu između 1920. i 1960. godine, kada su snimljena neka nezaboravna ostvarenja. Filmske spektakle ne bismo mogli da zamislimo bez glumačke ekipe, koja čini stub ovih ekranizovanih poduhvata.

Nažalost, većina glumaca i glumica iz pomenutog zlatnog perioda više nisu među nama. Međutim, neki od njih jesu. Ovi pioniri svetskog filmskog sveta su duboko zašli u osmu, pa i čak devetu deceniju svog života, što je za svako poštovanje.

Predstavljamo Vam Top 10 najpoznatijih najstarijih živih glumaca.

1.  Olivija De Hevilend (1916) – 96 godina

Olivija De Hevilend je svoju filmsku karijeru počela davne 1935. godine. Glumila je u 59 ostvarenja, od kojih je najpoznatije "Prohujalo sa vihorom", gde su glavne uloge tumačili legendarni dvojac Klerk Gejbl i Vivijen Li. Olivija je igrala lik Melani Hamilton, koja je bila supruga Ešlija Vilksa, nesuđene ljubavi Skarlet O`Hare. De Hevilendova je od 1950. godine stanovnica Pariza i retko kada se pojavljuje u javnosti.

2. Kirk Daglas (1916) - 95 godina

Isur Danielovič, kako glasi pravo ime Kirka Daglasa, počeo je svoju uspešnu karijeru sa 26 godina. Snimio je do sada 92 filma, od kojih su najpoznatiji "Spartak" i "Obračun kod OK korala". Otac je četvoro dece, od kojih je svakako najčuveniji Majkl Daglas, koji je takođe uspešan glumac. Poslednji svoj film Kirk je snimio pre osam godina. U svojoj 95. godini Daglas i njegova žena En Bujdens se zajednički bave humanitarnim radom. Kirk ima svoj blog na Maj Spejsu, što ga čini najstarijim blogerom na svetu.

3. Ža Ža Gabor (1917) – 95 godina

Gaborova je rođena davne 1917. godine u Budimpešti, koja se tada nalazio u Austrougarskoj. Nekadašnja mis Mađarske je 1941. otišla u Sjedinjene Američke Države, gde je započela filmsku karijeru. Veliku popularnost nisu joj doneli filmovi, već njen buran ljubavni život. Zaza je bila devet puta u braku, i tako je ušla u Ginisovu knjigu rekorda, kao jedna od tri glumice sa najviše brakova. Nekadašnji svetski seks simbol poslednjih godina ima problema sa zdravljem.

4. Ester Vilijams (1921) – 91 godina

Jedna od pionirki Holivuda. Ova nekadašnja plivačica krenula je da se bavi glumačkim poslom sredinom 20. veka. U njenoj filmskoj karijeri, koja je trajala 21 godinu, snimila je 30 ostvarenja, od koje je najpoznatije svakako "Bal na vodi". Udavala se četiri puta. Iako je u poznim godinama, Ester se s vremena na vremena pojavljuje na pojedinim filmskim festivalima.

5. Morin O` Hara (1920) – 92 godine

Crvenkosa irska glumica je takođe imala zavidnu holivudsku karijeru. Glumila je u 65 različitih ostvarenja, od kojih su najpoznatiji "Rio Grande", "Crni Labud" i "Zamka za roditelje". O`Hara je bila tri puta u braku, a 2011. godine primljena je u irsko-američku kuću slavnih.

6. Kristofer Li (1922) – 90 godina

Ljubitelji kinematografije izuzetno poznaju rad ovog čuvenog britanskog glumca - kako stari, tako i mladi. Ser Kristofer Li započeo je svoju dugu i uspešnu glumačku karijeru 1946. godine, koja traje i dan-danas. Njegova najpoznatija ostvarenja su "Drakula", "Gospodar Prstenova" i "Ratovi zvezda". Još uvek je aktivan kao glumac, i već je angažovan u nekoliko projekata, među kojima je najpoznatiji "Hobit" novozelandskog reditelja i oskarovca Pitera Džeksona.

7. Doris Dej (1924) – 88 godina

Ova američka diva se takođe može pohvaliti dugom glumačkom, ali i pevačkom karijerom. Pojavila se u gotovo 40 naslova. Doris Dej je i borac za prava životinja. Njena najpoznatija muzička izvedbe je svakako "Que Sera Sera". Godine 2011, Doris je izdala svoj 29. studijski album "My Heart", i njegovom prodajom finasirala je svoju fondaciju "Doris Day Animal League".

8. Lorin Bekol (1924) – 87 godina

Lorin Bekol je stekla holivudsku slavu glumeći u kriminalističkim crno-belim filmovima, a nju je karakterisao čuveni zavodnički pogled. Glumila je sa mnogim poznatim glumcima, među kojima je bio i legendarni Hemfri Bogart, za koga se kasnije i udala. Glumila je u 71 filmskom ostvarenju.

9. Džeri Luis (1926) – 86 godina

Legendarni američki komičar žario je i palio filmskim platnima sredinom 20. veka.  Luis je slavu stekao družeći se sa čuvenim Dinom Martinom, sa kojim je stvorio zabavljački dvojac Martin i Luis. Džeri je kasnije započeo samostalnu karijeru, a nazvan je i "kraljem komedije". Osim glume, bavi se rediteljskim poslom, a aktivan je i u humanitarnim akcijama.

10. Širli Templ (1928) – 84 godina

Širli Templ važi za jednu od najpoznatijih dečijih filmskih zvezda svih vremena. Slavu je stekla tridesetih godina prošlog veka. Godine 1934, Širli je dobila i nagradu Oskar. Kada je odrasla, napustila je Holivud kako bi se  posvetila braku i porodici. Imala je i diplomatsku karijeru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    2. novembar 2012 | 16:56

    Ne znam koji stručnjak je pisao ovaj tekst, ali zaboravio je da spomene dvostruku oskarovku, Luisu Rainer, koja je rođena još 1910. godine! Ova bakica, koja se povremeno pojavi na festivalima, trenutno je najstarija svetski poznata glumica.

  • Yasmin

    9. jun 2014 | 00:02

    George Gaynes iz Policijske Akademije je stariji od njih sviju 1917 godine rodjen.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA