Beogradski džez festival počinje u četvrtak!

Muzičku manifestaciju, koja će održati po 28. put, otvoriće 25. oktobra u Centru "Sava" zajednički koncert pevačice Bisere Veletanlić i grupe "Darkwood Dub". Cena kompleta za glavni program je 3.900 dinara

  • 0

Beogradski džez festival, koji se održava 28. put, otvoriće 25. oktobra u Centru "Sava" zajednički koncert pevačice Bisere Veletanlić i grupe "Darkwood Dub". Naredni koncerti do 28. oktobra održavaće se u Domu omladine, a zamenik sekretara za kulturu Beograda Aleksandar Peković istakao je danas da ova manifestacija predstavlja pravi praznik džeza.

- Beogradska publika je po tradiciji ljubitelj džez muzike - rekao je Peković na konferenciji za novinare u Skupštini grada.

Ocenivši da je i ove godine pripremljen kvalitetan program, on je izrazio uverenje da će domaća džez scena ubuduće biti još jača, jer se osniva dugoočekivana katedra za džez na Fakultetu muzičke umetnosti.

- Grad je za festival izdvojio sedam miliona, a Ministarstvo kulture Srbije dva miliona dinara - precizirao je Peković.

Ataše za kulturu američke ambasade Dru Giblin (Drew) izjavio je, na srpskom jeziku, da je srećan što može da u ime ambasade SAD podrži ovaj festival.

- Mi nastavljamo da dovodimo zvezde džeza u Dom omladine Beograda, sa kojim imamo razvijenu saradnju i na drugim programima na koje smo ponosni. Tu se nalazi i Američki kutak, sa mnoštvom raznovrsnih kulturnih sadržaja - rekao je Peković.

U velikoj sali Doma omladine 26. oktobra nastupiće muzičari iz Amerike Dejv Daglas i Džo Lovano kvintet "Sound Prints", a dan kasnije "Ambroz Akinmusire" kvintet.

Povodom 20 godina od smrti Majlsa Dejvisa, jednog od najvećih muzičara svih vremena, koji je tri puta gostovao u Beogradu, prve večeri u SC biće održan omaž - koncert benda sastavljenog od muzičara koji su svirali sa njim, a to su Valas Roni, Omar Hakim, Ralf Armstrong, Lari Korijel...

Okosnicu programa čine, uz pomenute, latino gigant Džeri Gonzalez, radikalna njujorška postava "Mostly Other People Do The Killing", džez-bit poetesa Ursula Ruker...

Publika će dobiti uvid i u najbolje od nove srpske džez dijaspore. Nastupiće Nenad Vasilić, koji živi u Austriji, Blazin kvartet Srđana Ivanovića iz Holandije, kao i Jova Maljoković sa gostima.

Programski menadžer festivala je Dragan Ambrozić, a umetnički direktor Vojislav Pantić. Cena kompleta za glavni program je 3.900 dinara. Kao uvod u festival, večeras će u Grand kazinu Beograd nastupiti "Ori Dakari trio" iz Izraela.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA