EKSKLUZIVNI INTERVJU! The Cranberries: Daćemo sve od sebe u Beogradu! (VIDEO)

"Predugo ste čekali naš prvi nastup u Srbiji i zaista se radujemo koncertu u Beogradu. Jedva čekamo da vidimo reakciju publike", kaže Fergal Lauler, bubnjar irskog benda koji će 4. decembra svirati u "Hali sportova"

  • 2

Sastav "The Cranberries" je jedan od bendova koje obožavate ili ne podnosite, nema sredine. Irski rokeri, predvođeni čarobnom Dolores O'Rirdon prvi put će nastupiti u Beogradu 4. decembra u "Hali sportova", a u ekskluzivnom intervjuu za Telegraf, bubnjar Fergal Lauler priča kako su Šinejd O'Konor i numera "Linger" odredile sudbinu benda i koliko je veliki hit "Zombie" i dalje aktuelan. Lauler kaže da su članovi grupe presrećni što konačno dolaze u Srbiju kao i da jedva čekaju da vide reakciju publike.

Za vatrene fanove u Srbiji, "The Cranberries" su bili lek za dušu tokom izgubljenih devedesetih i sećanje na program radija Studio B i još nekoliko retkih stanica koje su puštale normalnu muziku.

Zaštitini znak irske četvorke je karakterističan melodičan zvuk i specifičan vokal O'Rirdonove...

- Teško je to objasniti! Nismo to namerno radili, sve se desilo prirodno... To je naš zvuk, i sjajno je što ljudi posle nekoliko taktova znaju da je to "The Cranberries". Nikada to nismo analizirali, da ne pokvarimo nešto - objašnjava Fergal Lauler.

Bend koji su u Limeriku 1989. osnovali Lauler i braća Majk i Noel Hogan, verovatno nikada ne bi bio to što je danas bez harizmatične pevačice Dolores O'Rirdon... Ali uz malu pomoć prijatelja i tada velike irske zvezde Šinejd O'Konor, kockice su se složile.

- Sa Hoganovima se družim od 14, zajedno sviramo od 17. godine. Imali smo bend, ali nije nam baš nešto išlo. Jedan prijatelj nam je rekao da zna devojku koja ide u školu sa njegovom curom i koja dobro peva. Mi smo pristali da ona dođe na audiciju, Dolores se pojavila, otpevala nekoliko pesama Šinejd O'Konor, i potpuno nas raznela vokalom. Dali smo joj sirovi demo za "Linger", a ona se vratila nedelju dana kasnije sa tekstom... Ta numera nam je veoma važna jer je to prva pesma koju smo napisali zajedno - priča Lauler.

"Linger" uživo :

Dve pesme koje su netipične za "The Cranberries", "Zombie" i "Salvation", svojevremeno su izazvale veliku pažnju javnosti zbog svoje tematike, i obe su postale veliki hitovi.

- Numeru "Zombie" smo napisali inspirisani krvavim sukobima u Severnoj Irskoj. Hvala bogu, mnogo toga se promenilo, mir je konačno stigao i naša zemlja nije nasilna kao nekad, što je zaista fantastično. A "Salvation"... nju su mnogi pogrešno razumeli, ona ne govori o drogi i mi sigurno nismo želeli da bilo kome držimo pridike. Dolores je pisala o svojim osećanjima, o raznim  stvarima koje nikada ne želi da uradi. Te dve numere imaju naglašenije gitarske deonice, i zaista nisu karakteristične za nas. Naša muzika je zasnovana na emocijama! Osećanje koje želimo da iskažemo, bez obzira da li se radi o "Animal Instinct" koju je Dolores napisala kada je rodila prvo dete, ili tužnoj ljubavi u "Just My Imagination", diktira ritam pesme - navodi bubnjar irskog benda i objašnjava zašto se bend razišao 2003. i kako je došlo do ponovnog okupljanja.

I, naravno, "Zombie":

- Previše smo radili, predugo bili na turnejama i zasitili smo se jedni drugih. Osećali smo se kao u mlinu i više nismo uživali u onome što radimo. Trebala nam je pauza i zato smo se odvojili i posvetili se solo projektima. Nakon šest godina, Dolores i Majk su otišli na piće, i posle nekoliko piva su rekli: "Mogli bi da probamo ponovo". Nekoliko dana kasnije smo se našli nas četvoro, počeli da "sviruckamo", a već posle dve-tri nedelje je bilo sve kao ranije... savršeno. Krenuli smo na turneju, a 2012. smo objavili album "Roses" sa romantičnim, emotivnim numerama i ova ploča na neki način predstavlja mešavinu prvog i drugog albuma - napominje Lauler i otkriva šta publika može da očekuje u "Hali sportova".

- Predugo ste čekali naš prvi nastup u Srbiji i zaista se radujemo koncertu u Beogradu. Gorimo od nestrpljenja da izađemo na scenu! Daćemo sve od sebe i jedva čekamo da vidimo reakciju publike. Sviraćemo kombinaciju novih pesama i starih hitova - kaže Fergal koga na kraju intervjua ubeđujemo da "preko veze" u beogradsku set listu ubaci numeru "No Need To Argue".

- (smeh) Tu pesmu smo posle mnogo godina ponovo počeli da sviramo uživo... Nagovoriću ostale članove benda da je izvedemo u Beogradu - zaključio je Lauler.

(Aleksandar Novaković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kizo

    22. novembar 2012 | 20:50

    Odlicna grupa bez sumnje, ali ne smemo zaboraviti na njihovu pesmu Bosnia, jednostavno NE SMEMO!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA