SEĆANJE NA DŽONA LENONA: 32 godine od smrti frontmena "Bitlsa" (VIDEO)

Na današnji dan, pre 32 godine, u Njujorku je ubijen jedan od najvećih i najpopularnijih pevača svih vremena

  • 0

Na današnji dan, pre 32 godine, svet je ostao bez jednog od najboljih i najpopularnijih pevača planete – Džona Lenona. Da podsetimo, frontmena legendarne grupe "Bitls" ubio je Mark Dejvid Čepmen ispred zgrade Dakota u Njujorku.

Džon Lenon je muzikom počeo da se bavi tokom srednjoškolskih dana, kada je ima samo 12 godina. Pet godina kasnije, na putu za engleski grad Vulton, upoznao je Pola Makartnija, koga je doveo u svoju grupu kao gitaristu.

Godine 1960. on je osnovao grupu "Bitls", koja je žarila i palila tokom narednih deset godina, izbacivši hitove poput "Help", "Yesterday", "Twist And Shout", "Let It Be" i ostale nezaboravne numere.

Poslušajte numeru "Help" od "Bitlsa".

Bio je u braku sa Sintijom Pauel, sa kojom je imao sina Džulijana. Godine 1966. Lenon je upoznao svoju drugu suprugu, japansku umetnicu Joko Ono, a sa njom je deset godina kasnije dobio sina Šona. Bračni par Lenon zajedno su napravili album, učestvovali u protivratnim protestima i priređivali mirovne događaje.

Posle raspada "Bitlsa" 1970. godine, bračni par Lenon preselio se u Sjedinjene Američke Države, a tamo je Džon nastavio da se bavi muzikom, ali i da organizuje mirovne proteste.

Ubijen je 8. decembra 1980. godine, kada ga je ustrelio obožavatelj Mark Dejvid Čepmen. Smrću Džona Lenona, iako deset godina kasnije, i simbolično su završene šezdesete i sve što su one predstavljale.

Poslušajte hit "Give Peace a Chance" Džona Lenona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA