INTERVJU, KASKADER UROŠ ĆERTIĆ: Sigal nosi brojanicu iz Srbije! (FOTO) (VIDEO)

Čovek koji je umro do sada bar 200 puta, najpoznatiji srpski kaskader u Holivudu, za Telegraf priča o saradnji s Tomom Kruzom, Džesikom Albom i Benom Stilerom, otkriva da po danu snimanja može da se zaradi od 5.000 do 10.000 evra i priznaje da je presrećan u vezi sa Sanjom Dimitrijević, učesnicom "Prvog glasa Srbije"

  • 2

Rođeni Dorćolac Uroš Ćertić trenutno je najpoznatiji srpski kaskader u Holivudu. Radio je s Tomom Kruzom, Džesikom Albom, Stivenom Sigalom, Benom Stilerom i drugim zvezdama, snimio je pedesetak filmova i serija i, kako kaže, do sada su ga ubili bar 200 puta!

Tridesetogodišnji Uroš u intervjuu za Telegraf.rs otkriva kakve su holivudske zvezde privatno, koliko zarađuju kaskaderi, na kom snimanju se najviše uplašio i koliko je zaljubljen u Sanju Dimitrijević, finalistkinju "Prvog glasa Srbije"!

- Izgleda da sam se još kao klinac spremao za kasakadera! Kao lud sam vozio "BMX" bicikl, skejt po Beogradu, sve sam morao da isprobam do maksimuma, trenirao džudo... Sa mamom sam se 1995. preselio u Kanadu, u Vankuver, išao u gimnaziju, a zatim završio koledž - 3D animaciju, hteo sam da pravim likove za video-igre. Međutim, drugar me je ubeđivao da počnem da radim kao statista, da dobro izgledam i da je taj posao odlično plaćem. Radio sam i kao maneken - počinje priču Uroš, i objašnjava kako je ušao u svet kaskadera:

- Vožnju sam položio sa 16 godina i odmah kupio prvi motor s kojim sam se zezao po kraju. Pre sedam-osam godina slučajno sam se zadesio na parkingu na kojem je nekoliko mladića vežbalo "fristajl" vožnju na motoru. Dizanje na prvi ili zadnji točak, "potpisivanje", sve mi se to svidelo, a naročito kontrola koju su oni imali. Objasnili su mi da moram mnogo da vežbam ukoliko želim da vozim poput njih. Kada sam postao član Kanadske unije statista, upoznao sam nekoliko kaskadera koji su mi preporučili šta treba da radim: idem na gimnastiku, usavršim vožnju na motoru, upišem veoma skup kurs kaskaderske vožnje kola, treniram mačevanje, jahanje... Konkurencija je ogromna i ako želiš da radiš puno, moraš sve da znaš. Išao sam i na časove glume, pa sam mogao da radim i kao glumac-kaskader - izgovoriš nekoliko rečenica, pa te onda obično ubiju! Igrao sam Srbe, Ruse, Irance, negativce naravno - objašnjava Ćertić, i napominje da uvek mora da bude u savršenoj fizičkoj formi.

- Treniram dva puta dnevno, strogo vodim računa o ishrani. Evo, jutros sam doručkovao 10 belanaca i tunjevinu, nema zezanja! Kada šaljem svoj rezime navodim visinu, težinu, obim struka, pa čak i dužinu i boju kose i bila bi katastrofa kada bi se na snimanju pojavio s 20 kilograma viška! - priča Uroš, koji je prvi kaskaderski posao dobio u seriji "Smolvil", a radio je i filmovima "Noć u muzeju 2", "Nemoguća misija 4", "Fantastična četvorka", "A Tim"...

Ćertić je oduševljen Tomom Kruzom, ali i drugim zvezdama s kojima je sarađivao.

- Tom Kruz je sjajan tip, i on sam radi 90 odsto svojih kaskaderskih scena, zbog čega se često povređuje, na užas producenata! Pouzdano znam da je vezan sajlama trčao niz hotel "Burdž el Arab" u Dubaiju... U savršenoj je formi i veoma poštuje nas kaskadere, uvek se pozdravi s nama, malo popriča i odjuri dalje, jer snima neverovatnim tempom, bukvalno trči iz jedne scene u drugu. Stiven Sigal je neverovatna pojava, visok je više od 190 centimetara i on zaista može da jednom rukom bije nekoliko ljudi! Međutim, ugojio se i kaskaderske scene ga više ne zanimaju, to uglavnom rade njegovi dubleri. On se oduševio kada sam mu iz Beograda doneo predivnu brojanicu za oko vrata koju je napravila dizajnerka nakita Jelena Popović. Zahvaljivao nam se danima, a brojanicu često nosi. Džesika Alba? Lepa je i savršeno građena. Devojka se bije k'o luda, žestoko trenira svakodnevno, a godinama su je podučavali vrhunski karatisti - kaže Uroš, i priznaje da se ipak najbolje provodio na snimanju s Benom Stilerom.

- S njim je umiranje od smeha zagarantovano, on zeza režisera, kamermane, improvizuje na licu mesta. E, sad, zamislite kad mu se u "Noći muzeja 2" pridružio i Henk Azarija, koji pozajmljuje glasove većini likova iz "Simpsonovih"! To je bila ludnica, jedva smo se uzdržavali da ne puknemo od smeha - navodi Ćertić, i objašnjava koliko je opasan i zahtevan posao kaskadera.

- Ako želiš da te i dalje angažuju, ne smeš ni slučajno da udariš glumca, moraš da budeš koncentrisan sve vreme. Ako treba, 15 ili 20 puta moraš da kola sa 100 na sat pod ručnom parkiraš između dva čunja. Sve je u koordinaciji i kontroli. Moraš da zaustaviš auto na X, da iskočiš u tačno određenom trenutku, da zapamtiš kombinaciju dvadesetak udaraca i izvedeš je iz pet različitih uglova. Vruće ti je, znojiš se, svetlo ti udara u oči... Zarada je odlična, može da se dobije od 5.000 do 10.000 evra po danu snimanja! Međutim, ovo je zeznut i veoma rizičan posao. Verovatno najopasnije je bilo na snimanju filma "A Tim" kada sam zamenio prijatelja koji je slomio vrat kada mu je pukla sigurnosna žica! Bio sam mlad i hteo sam da se dokažem makar poginuo - kaže kaskader, koji se nedavno, nakon 17 godina, vratio u rodni Beograd.

Po njegovim rečima, to je definitivno bila prava odluka, jer je pronašao srodnu dušu u Sanji Dimitrijević, učesnici "Prvog glasa Srbije".

- Ona je savršena za mene! Upoznali smo se pre tri meseca i to je bila još jedna potvrda da sam uradio pravu stvar kada sam odlučio da se vratim u Berograd. S njom se odlično slažem, nekako su se sve kockice složile. Svake subote sam u studiju i navijama za nju kao za Zvezdu! Glasam za nju i šaljem stotine SMS-ova, dajem joj savete i često pričamo telefonom - kaže na kraju Uroš Ćertić.

(A. Novaković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eto kako može!

    28. decembar 2012 | 00:16

    Eto vam odgovora, da ne bude posle u subotu ponovo 1000 komentara u fazonu: "Kako to da je Sanja opet prošla!?" Smuvaš kaskadera koji poznaje pola Holivuda i završiš posao...:) Bez uvrede, treba i ovo umeti...:)

  • mika

    28. decembar 2012 | 07:55

    ..ej,ajde cuti! komentar ti je odvaljen do daske.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA