Top 10 najvećih nepravdi u istoriji "Oskara" (VIDEO)

Od "Razjarenog bika" do "Petparačkih priča", pogledajte koji su glumci i ostvarenja ostali kratkih rukava kada je dodela najprestižnije filmske nagrade u pitanju

  • 1

Prestižna nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauka, "Oskar", s vremena na vreme završi u rukama osoba i ostvarenjima koji, prema svim očekivanja, nisu trebali da dobiju ovo priznanje.

Predstavljamo Vam deset najvećih nepravdi u istoriji "Oskara".

Klerk Gejbl

Legendarni američki glumac oduševio je svet tumačeći lik Reta Batlera u filmu "Prohujalo sa vihorom"(1939). Međutim, to očigledno nije bilo dovoljno da dobije "Oskara", koji je otišao u ruke Roberta Donata, koji ga je zaslužio ulogom u "Goodbye Mr. Chips".

"Građanin Kejn"

Klasik Orsona Velsa mnogi smatraju za najbolji film svih vremena, ali takvog mišljenja nisu bili filmski radnici 1941. "Građanin Kejn" te godine nije dobio "Oskara", koji je na kraju pripao Džonu Fordu za film "How Green Was My Valley". Da stvar bude još gora, "Građanin Kejn" bio je nominovan u devet kategorija, a na kraju osvojio samo priznanje za scenario.

Piter O’Tul

Engleski glumac osam puta je nominovan za "Oskara", pri čemu nije dobio nijedan. Inače, Akademija mu je 2003. uručila počasnog "Oskara", koji je Piter O’Tul isprva odbio.

Glen Klouz

Za razliku od svoje koleginice Meril Strip, Glen Klouz nikada nije dobila "Oskara", iako je nominovana šest puta.

"Pobesneli bik".

Jedna od poslednjih šansi za Skorsezea da zasluži "Oskara" za dela koja su ga obeležila kao jednog od najvećih reditelja svih vremena bila je nominacija za 'Pobesnelog bika' u kategoriji najboljeg filma - ali ništa od toga. Akademija je 26 godina kasnije svoje greške kompenzovala nagrađivanjem inferiornijih naslova iz opusa starog majstora ("Pokojni"), a te 1980. bokserski film koji je obeležio kraj veličanstvene autorske epohe američkih filmskih sedamdesetih izgubio je od "Ordinary People", drame i rediteljskog prvenca Roberta Redforda.

"Dobri momci"

Deset godina kasnije, Martin Skorseze opet gubi od zanimljive konkurencije. Kevin Kostner danas se više pamti kao zanimljivi kratkoročni holivudski fenomen, a iako je Skorsezeov povratak gangsterskom filmu s "Dobri momci" u međuvremenu zaradio status klasika, "Oskara" je izgubio zbog sveopšteg divljenja Kostnerovom "Plesu s vukovima".

"Spasavanje redova Rajana"

Spilbergov ratni ep doneo je revoluciju u prikazivanju akcije na velikom platnu, ugrejao mnoga srca svojom pričom i napadnim patriotizmom, a potom zaradio pažnju svih 'proroka', koji su smatrali da je "Oskar" za najbolji film neizbežan. Međutim, "redov Rajan" otišao je kući žive glave, ali praznih ruku – "Oskara" je dobio "Zaljubljeni Šekspir".

"Petparačke priče"

Najbolje filmsko ostvarenje 1994 godine bilo je "Forest Gamp", a ostvarenje Kventina Tarantina odnelo je utešnu nagradu za najbolji scenario.

Miki Rurk

Miki Rurk oduvek je bio miljenik kritike, publike i drugih dodela nagrada, veliki povratnik u velikoj drami "Rvač", glumeći u neku ruku samog sebe na način koji je zaslužio "Oskara". Akademija nije mislila tako, pa je ponovo nagradila Šona Pena za ulogu u filmu 'Milk'.

Robert Altman

Slavni reditelj s najviše "praznih" nominacija – sedam puta u trci, nikada pobednik. Altman je bio nominovan za sve od "Nešvila" i "Godsford Parka" do "MASH"-a, ali tek je 2006. nagrađen počasnim "Oskarom", s obzirom na to da je bilo jasno kako za svog života neće osvojiti niti jedan drugi.

(Telegraf.rs/izvor:Tportal, Bizlife/foto: MGM)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zika

    4. februar 2013 | 21:41

    i zaboravili ste ameliju pulen. bila je u konkurenciji za najbolji strani film ali je izgubila od bosanskog filma 'nicija zemlja'

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA