UMRO MIĆA ORLOVIĆ: Legendarni voditelj preminuo u staračkom domu (FOTO) (VIDEO)

Čuveni voditelj i novinar preminuo je danas u 79. godini života nakon duge i teške bolesti u jednom staračkom domu u Beogradu

  • 20

Čuveni voditelj i novinar Miloje Mića Orlović preminuo je danas u 79. godini života, u jednom staračkom domu u Beogradu. Kako Telegraf saznaje, jedno vreme se lečio u bolnici "Sveti Sava", a kasnije je prebačen u privatni starački dom.

Mića Orlović rođen je u Valjevu 28. maja 1934. godine. Završio je Valjevsku gimnaziju i  Filološki fakultet u Beogradu, a tokom studija je radio kao sportski novinar. Bio je standardni reprezentativac studentske košarkaške reprezentacije Jugoslavije koju je tih godina oformio i sa uspehom vodio Ranko Žeravica.

Na programu Radio Beograda prvi put se oglasio 15. oktobra 1957. godine kao reporter sa fudbalske utakmice OFK Beograd – Napredak Kruševac.

Početkom maja 1958. godine Mića Orlović je u toku gostovanja velikana pozorišne scene iz Beograda Marije Crnobori i Ljubiše Jovanovića u Zagrebu učestvovao u realizaciji prvog televizijskog prikaza u okviru razmene TV novinara Beograda i Zagreba.

Televizija Beograd je 28. avgusta 1958. godine emitovala prvi TV Dnevnik informativno-političkog programa čiji je voditelj bio Mića Orlović. Kasnije je to iskustvo opisao sledećim rečima:

„Bio sam klinac, ali klinac sa već bogatim radijskim iskustvom, pa nisam imao tremu. Sam sebi sam objasnio da je kamera stakleni prozor kroz koji ću da gledam, tražeći pogledom moje kamermane. Bio je to dobar potez, jer sam se tako opustio i imao utisak da se zaista obraćam svojim gledaocima. Prenos je završen bez ijedne greške.“

Čuveni novinar uradio je više od 170 reportaža, kao i 300 intervjua, više od 200 TV reportaža, 80 radio-emisija i 1.300 TV emisija.

Učestvovao je u realizaciji dva kviza „Ginis“ i „Istorija srpskog naroda“.

Kršan i markantan, svojevremeno je važio za jugoslovenskog Džona Vejna. Glumio je u 17 domaćih i stranih filmova.

Filmski debi je imao 1961. godine u ostvarenju "Karolina Riječka" reditelja Vladimira Pogačića, a poslednju ulogu je ostvario 2006. godine u TV seriji "Ljubav, navika, panika".

Pogledajte insert iz emisije "Obraz uz obraz"

Orlović, koji je decenijama bio poznat po karakterističnom dubokom glasu i savršenoj dikciji, dobitnik je Ordena rada sa zlatnim vencem, a Udruženje novinara Srbije i Radio Televizija Beograd su mu uručili nagradu za životno delo.

Pre tri godine mu je uručena nagrada Radio Smedereva za negovanje pravilnog govora i očuvanje lepote jezika u elektronskim medijima. Od 2010. Udruženje novinara Vojvodine dodeljuje novinarima, voditeljima ili spikerima "Press vitez - Mića Orlović".

Mića Orlović se dva puta ženio, a iz prvog braka ima ćerku.

Pogledajte jedan od poslednjih intervjua legendarnog voditelja i novinara:

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko

    13. februar 2013 | 16:58

    Počivaj u miru

  • Miki

    13. februar 2013 | 17:03

    BOG MU PODARIO RAJSKA NASELJA A NJEGOVOJ PORODICI UTEHU + + +

  • Jugosloven

    24. april 2013 | 01:27

    Uvijek me silno rastuži svaka ovakva vijest. Kako je nestala bivša nam domovina, tako postepeno nestaju i iščezavaju svima nam dragi i poštovani likovi uz koje smo odrastaii, sazrevali i provodili nezaboravne trenutke kroz film, radio, televiziju. Sve kao da je bilo juče i tek sada generacija odrasla u to, za mene i dalje zlatno doba mira i prosperiteta, sigurno može jasno vidjeti kako je ljudski život u stvari kratak a sve naše razmirice prolazne i beznačajne. Neposredno nakon legendarnog Miće, istog mjeseca nestala je i draga i simpatična Helga Vlahović...mnogo njih u samo zadnjih nekoliko godina. Zato svima nama živima poručujem da se umjesto sukobima okrenemo stvaralaštvu jer nas jedino ono može učinini besmrtnim i osmisliti naše kratko postojanje... Dragom i legendarnom Mići koji mi je uvijek bio uzor i idol, neka su laka zemlja a duša upokojena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA