JUBILEJ: Riblja čorba proslavlja 35 godina postojanja! (FOTO) (VIDEO)

Vrtoglavi usponi i burni padovi stali su u 35 godina karijere ove neprevaziđene jugoslovenske rok grupe, koja će jubilej krunisati proslavom na ovogodišnjem "Bir festu" pred velikim brojem vernih obožavalaca

  • 5

Legendarna rok grupa zvanično je nastala u restoranu "Šumatovac" 15. avgusta 1978. godine. Prvobitno je trebalo da se zove "Bora i ratnici", ali su se ipak odlučili za naziv "Riblja čorba". Već nakon nekoliko meseci postala je jedna od najpopularnijih srpskih i jugoslovenskih rok grupa. Sa provokativnim društveno-orijentisanim pesmama Bora Đorđević, kao vođa muzičkog sastava, postao je jedan od najkontroverznijih muzičara u Jugoslaviji.

Naziv "Riblja čorba" izvorno je označavao beogradski sleng za menstruaciju, a njhov prvi singl bio je i dan-danas poznati hit "Lutka sa naslovne strane", a odmah zatim popularnost je dostigla i druga pesma "On i njegov BMW".

Sledeće godine Bora u svoj sastav dovodi i 19-godišnjeg Momčila Bajagića Bajagu, kako bi njegova gitara razdvojila zvuk "Čorbe" od tada već poznate grupe "Bijelo dugme".

Debi album "Kost u grlu" snimljen je 1979. godine i dostigao je tiraž od 120.000 prodatih primeraka, dok je drugi po redu, iz 1981. godine, "Pokvarena mašta i prljave strasti" dosegao tiraž od čak 200.000, koji je iste godine pretekla treća ploča "Mrtva priroda" sa rekordnih 500.000 prodatih kopija.

Brojne truneje i uspesi, ali i incidenti obeležili su ovu grupu, dok se osamdesetih godina ipak najviše pričalo o tome kako je jedna devojčica brutalno izgažena u gužvi na jednom koncertu u Zagrebu, nakon čega je podlegla povredama. Ovaj nemili događaj kasnije se preslikavao na rad grupe, čemu je doprineo i sam Bora, koji je neretko upadao u probleme političke prirode.

Prilikom jednog neuspelog koncerta, za koji su organizacija i sama bina bili do tada neviđeni u Jugoslaviji, Đorđević se nakon svirke ošišao na ćelavo, jer nije uspeo da proda ni minimalnih 10.000 karata.

Sredinom osamdesetih grupu napuštaju Rajko i Bajaga, dok Bora ostvaruje saradnju sa tadašnjim rivalom Goranom Bregovićem i učestvuje u pravljenju novog albuma grupe "Bijelo dugme", čime je poljuljani status "Riblje čorbe" ponovo očvrsnuo.

Sa šeste ploče "Istina" izdvojila se numera "Pogledaj dom svoj, anđele", koja je kasnije proglašena pesmom godine, a 1990. i pesmom decenije.

Albumi su se nizali, pesme postajale sve popularnije, a devedesete godine, koje je pratilo ratno stanje, "Riblja čorba" propratila je simboličnim tekstovima, kao i brojinim nastupima širom regiona.

Godine 2007. rokeri pune "Beogradsku Arenu", a sledeće godine snimaju novi, osamnaesti po redu, album "Minut sa njom".

Prošle godine objavljuju spot za pesmu "Užasno mi nedostaje", nakon čega održavaju još jedan veliki koncert u "Areni".

Vrtoglavi usponi i burni padovi stali su u 35 godina karijere ove neprevaziđene jugoslovenske rok grupe, koja će jubilej krunisati proslavom na ovogodišnjem "Bir festu" pred velikim brojem vernih obožavalaca.

(J. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA