PLAGIJATOR: Tompson od četničke pesme napravio ustašku?! (VIDEO)

Perkovićeva numera "Anica kninska kraljica" po mnogo čemu podseća na pesmu "Nad Kraljevom živa vatra seva", koja je nastala početkom Drugog svetskog rata, a posvećena je četničkom kapetanu Jovanu Deroku

  • 31

Na internetu već duže vreme traje žestoka rasprava da li je pesma "Anica kninska kraljica" hrvatskog desničarskog pevača Marka Perkovića Tompsona, koji se proslavio izvođenjem proustaških numera, kopija, ni manje ni više, nego četničke pesme "Nad Kraljevom živa vatra seva"!

Predstavljamo vam obe kompozicije, ali i još neke Tompsonove hitove, pa vi sami procenite šta je ovde original, a šta plagijat.

Naravno, razne "pozajmice" u pesmama nisu karakteristične samo za Tompsona, već i za većinu pevača s prostora nekadašnje Jugoslavije, s tim što je ovde mnogo zanimljivije pogledati gde je sve Perković pronalazio inspiraciju za svoje hitove.

Pesma "Anica kninska kraljica" koja je objavljena na Perkovićevom albumu "Vrijeme škorpiona" iz 1995. zaista u mnogim elementima podseća na numeru "Nad Kraljevom živa vatra seva", koja je nastala početkom Drugog svetskog rata i posvećena je četničkom kapetanu Jovanu Deroku, koji je poginuo 1941. u borbama protiv partizana.

"Nad Kraljevom živa vatra seva":

Tompson - "Anica - kninska kraljica":

Takođe, odavno se priča i da postoji velika sličnost između partizanske numere "Sivi sokole" i jedne od najpoznatijih Perkovićevih pesama "Čavoglave".

"Sivi sokole":

Tompson - "Čavoglave":

Međutim, hrvatski pevač nije "obrađivao" samo srpske pesme, nego i strane.

Verovatno najbolji primer je njegova numera "Moj dida i ja" koja, blago rečeno, neverovatno podseća na kompoziciju "Navigate The Seas Of The Sun" koju je Brus Dikinson, frontmen benda "Iron Maiden", 2005. objavio na solo albumu "Tiranny Of Souls".

Brus Dikinson - "Navigate The Seas Of The Sun":

Tompson - "Moj dida i ja":

Perković je koketirao i s malo laganijim zvukom, pa je u pesmi "Iza devet sela" iskoristio zarazni, i lako prepoznatljivi ritam iz hita "Super Trooper" legendarnog švedskog sastava ABBA.

ABBA - "Super Trooper":

Tompson - "Iza devet sela":

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Twit

    8. oktobar 2013 | 14:52

    i sama hrvatska je plagijat...sve u ukrali, pokrali, poklali...

  • Mile

    8. oktobar 2013 | 14:24

    Narod koji ima jednog Tompsona ne zasluzuje da se zove nerodom,. pljuc

  • Nenad Minic

    8. oktobar 2013 | 17:33

    "Hrvati su najponosniji narod,ne zato sto se nikoga ne boje vec sto se nicega ne stide"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA