Znate li na kog sveca su rođeni Ceca, Seka, Karleuša, Brena i Čola? (FOTO)

Telegraf vam otkriva ko su sveci zaštitnici najvećih zvezda u Srbiji, a koji se obeležavaju na datum njihovog rođenja

  • 34

Sveštenici i vernici svakog dana obeležavaju određenog sveca, a mi vam predstavljamo ko su zaštitnici pevačkih zvezda u Srbiji. Tako je Karleuša rođena na Sv. mučenike u Efesu, a Seka na Sv. proročicu Oldu.

Zaštitnik Vlada Georgijeva je Sv. prepodobni Nikita Stolnik, koji je u mladosti bio veoma poročan. Pogledajte ko čuva Brenu, Cecu, Acu Lukasa, Čolu i ostale legende.

Folk pevačica Ceca Ražnatović rođena je 14. juna, na dan Svetov prepodobnog Agapita Perčeskog, koji je, prema pravoslavnim učenjima, lečio ljude molitvom i davanjem zelja, od koga je sebi pravio hleb.

Jelena Karleuša rođena je 17. avgusta, a taj dan se slave Svetih Sedam mučenika u Efesu, kao i Sveti mučenik Tatuil. Tatuil je stradao za Isusa, tako što su ga obesili o jabuku.

Seka Aleksić rođena je 23. aprila, na dan Svete proročice Olde, koja je živela u vreme judejskog cara Josije u Jerusalimu.

"Prorekla caru Josili, koji beše pronašao knjigu Zakona Božjeg, da će Gospod pokazati na njemu milost Svoju zbog njegove pobožnosti, te neće dočekati da vidi kaznu Božju nad Izrailjem, prorečenu Mojsijem. Skončala u miru", opis je ove svetice u srkvenom kalendaru.

Rođendan Željka Joksimovića ove godine pada na veliki hrišćanski praznik Uskrs, 20. aprila. Veliki kamen kojim je Isusov grob bio zatvoren, odvaljen je, a grob je bio prazan! Stražari vojnici su bili ukočeni od straha.

Anđeo se javio mironoscima...

"Ne bojte se, jer znam da Isusa tražite. Nije ovde, jer ustade, kao što je rekao. Idite brže i kažite učenicima Njegovim da je vaskrsao". Hristos se ponovo rodio, đavo i smrt su pobeđeni.

Prelepa novosadska barbika, Nataša Bekvalac, rođena je 25-og dana u semptembru, kada pravoslavni vernici slave Svetog mučenika Julijana sa četrdeset drugova. Svi su stradali oko 300. godine, prvo su bili mučeni, pa posečeni.

Pred smrt svoju, molili su se Bogu.

- Onima koji uzmu od praha moga, podaj im, Gospode, oproštaj i utoljenje strasti; neka na njihova polja ne napadaju štetne ptice, ni skakavci, ni gusenice, niti druga kakva pagubna smrtonosina, a duh moj primi s mirom - stoji u opisu ovih svetaca.

Pevačica "Granda", Lepa Brena, rođena je na Svetog Leongija prokonzula, 20. oktobra. Leongije je u Isusa verovao, njemu se molio i u miru se prestavio. Takođe, na ovaj dan se slavi Sveti mučenik Polihronije, koji je nastao od seljačkih roditelja. Kao mlad, radio je u vinogradu Carigrađanina.

Od zarađenih para, sagradio je crkvu. Kasnije su ga postavili za sveštenika, da bi ga zlobni jeretici napali u crkvi i isekli na komade.

Najveći balkanski pop-muzičar Zdravko Čolić, rođen je 30. maja, na dan Svetog Atanasija Novog, episkopa Hristijanopoljskog, čudotvorca, koji je rođen na Krfu, od veoma pobožnih roditelja.

Njegov dan je i Svetac Solohon, koga su mučili tako što su mu mačem otvorili zube, sasuli mu gvožđe u usta i proboli mu pero kroz oba uva. Sve to je preživeo.

Vlado Georgiev rođen je 6. juna, na Svetog prepodobnog Nikitu Stolpnika. Nikita je kao mladić živeo veoma neobuzdanim i poročnim životom, ali je u jednom momentu, ostavio dom, ženu, decu i otišao u jedan manastir, gde se do smrti izlagao teškim podvizima. Obložio se lancima, i zatvorio u sanduk.

Najveći folk pevač kod nas, Aca Lukas, rodio se na dan Svetog prepodobnog Jefrema Smolenskog, 3. septembra. Bio je vrlo drag učenik Svetog Avramija i podržavao je vrline svetog nastavnika: krotost, smirenost i ljubav ka bližnjima.

Pevačka legenda Dragana Mirković rođena je na dan prepodobne Sinklitikije, koja je do kraja života ostala nevina. Kao bogata i ugledna devojka, imala je mnogo prosaca, ali ih je sve odbila i iz roditeljske kuće pobegla u manastir.

Uzdržavala se do kraja života i umrla sa 80 godina.

(A. Čanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA