≫ 

Kada nešto udara direktno u ponos, teško je svima udovoljiti: Vojin Ćetković prvi put potpuno otvoreno o "Nemanjićima" i kritikama javnosti

- Da smo radili film, moglo je da bude drugačije, ali čini mi se da bi bilo baš bolno po naš narod - ispričao je Vojin Ćetković, jedan od glavnih glumaca u seriji "Nemanjići"

  • 20

Glumac Vojin Ćetković je u seriji "Nemanjići - rađanje kraljevine" oduševio Srbiju i pojedinim scenama ih ostavljao bez teksta, a za ovu ulogu se, kako je i sam govorio, pripremao čitav život.

Ako gubim, neka to bude od Monike Beluči! Sloboda Mićalović otkrila nepoznati detalj o snimanju filma "Na mlečnom putu"

Vojin se našao u ulozi Stefana Prvovenčanog, a u seriji mu se pridružila i njegova lepa supruga Sloboda Mićalović. Kako to uglavnom biva, dok jedan deo publike hvali, drugi traži nedostatke i upućuje kritike. A evo šta o svemu tome kaže Ćetković.

- Bavim se javnim poslom i navikao sam na kritike, i dobre i loše. Ne treba komentarisati, niti kritikovati kritiku. Bilo bi to pogrešno. Pritom, mislim da su neke kritike bile korisne i suvisle, neke ovakve i onakve, ali ne bih ulazio u to. Naročito sam navikao na pozorišnu kritiku. Nekoliko puta sam dobio veoma loše kritike s pravim obrazloženjem, tako da sam tu ulogu kasnije mogao i da ispravim. Ovo je nešto drugo - rekao je Ćetković.

Foto: Marko Todorović

- Apsolutno smo svi dali sve od sebe da to uspe i uradili najbolje što možemo. Obrađivali smo veoma komplikovanu i tešku temu. Postoje dva ili tri puta da se to uradi, odabrali smo ovaj. I dalje mislim da je trenutno jedini mogući. Da smo radili film, moglo je da bude drugačije, ali čini mi se da bi bilo baš bolno po naš narod. Tek bismo onda bili izloženi kritici. Motivi za snimanje serije i rezultat - mislim da su pogođeni. Neki kažu: "To je školski program". Ali i jeste najveći uspeh da neka deca to gledaju i razumeju, da shvate ko smo, kakvi smo i šta smo, da bi razmišljali o svom poreklu, svojoj naravi, svom narodu i svojoj zemlji. Nije ova zemlja uvek bila ovakva kakva je. Drugo, prikazali smo ljude od kojih su skoro svi postali sveci. Vrlo je nezgodno baviti se njihovim životima. Kad su u pitanju toliko poznate stvari i nešto što direktno udara u taj deo gena, u ponos, u sve što smo mi, onda je teško udovoljiti svačijem ukusu. Na prvoj konferenciji za štampu rekao sam da će biti tako. Ipak, dobro je da ljudi osećaju "Nemanjiće" kao svoje. To nije samo blago RTS ili grupe autora koji su to radili, već blago naroda. Da smo pravili seriju za izvoz, drugačije bi koštalo, drugačiji bi bio pristup - ispričao je glumac.

Dok neki traže zamerke na radnju, Vojin ističe kako je projekat rađen prema istorijskim činjenicama.

- Ali nije bilo tako. To su istorijske činjenice. Nemojte misliti da nisu pisali stručnjaci i da se nisu konsultovali s istoričarima. Sad mogu da vam pričam i o uslovima, za koliko dana smo snimali epizodu, o problemima. Bilo bi bezveze, ne bi uticalo. Izgledalo bi kao pravdanje. Ne, uradio sam najbolje što sam znao, kao i svako od nas. Nije bilo nijednog lošeg i skrivenog motiva - naveo je Vojin.

Zastala knedla u grlu posle pojavljivanja Glogovca u "Nemanjićima": Nebojša u ulozi Vukana rasplakao Srbiju (FOTO) (VIDEO)

Istorijsku ličnost Stefana Prvovenčanog nije bilo nimalo lako igrati, jer je to velika obaveza.

- Jeste, ali neko je morao da ga igra. U tim sam godinama i ispalo je da me je reditelj video u toj ulozi. Da nisam ja, igrao bi neko drugi.

Foto: Marko Todorović

Budući da su "Nemanjići" snimani duži period i da je ekipa radila u teškim uslovima, neminovno je pitanje kako se sve odrazilo na glumčevo zdravlje, i kako je izdržavo sve napore.

- Pekić u "Zlatnom runu" kaže: "Što život daje, to i ubija" i tako je. Svaki posao, koliko god da vam daje život, na kraju vas uništi. Ne postoji nova vrsta glume, novi trend, ali moramo da prilagodimo život sadašnjem trenutku. Nekada je država štitila glumce, bili su nacionalno dobro. Imali su stvaralački motiv i znali su da učestvuju u kreiranju ukusa nacije. Znali su da zastupaju svoju zemlju. Moje kolege su se isključivo bavile glumom - samo sobom i glumom. Ja pored glume moram da se bavim raznim stvarima, da se nosim sa svakodnevnim poslovima i problemima koji su sve veći i veći. Nisam po prirodi neko ko se žali na imovinsko stanje, ali prosto... Nekako uspevam. Čovek mora taj nivo stresa da anulira fizičkom aktivnošću, ishranom, boravkom u prirodi i zdravim životom. Ranije su glumci mogli da budu i boemi. Sada to ne može. Ja moram da živim životom današnjeg glumca, ne nekog prošlog. Ne. Prosto pokušavam da budem što zdraviji, i zbog svoje dece, i zbog posla, i zbog toga čemu sam posvetio život.

Priznanje Mladena Nelevića, koji tumači najvažniju ulogu u Nemanjićima: Nisam odgledao seriju, bio sam spreman na loše komentare (FOTO)

- Niko od nas dok radi i stvara ne razmišlja o zdravlju. Nemoguće je. Trebalo bi da postoje određene službe koje treba da vode računa o tome, pošto ja moram da se bavim isključivo ovim. To što u tom trenutku radim zahteva mene celog, a ne neki delić, nešto što je površno. Ako ne, onda se ne bavim ozbiljno time. Neko sagori brzo, neko ne. Svi drugačije gorimo - zaključio je glumac.

Foto: Marko Todorović

Kako su snimani Nemanjići:

(Telegraf.rs/Ljiljana Jorgovanović, "Lena")

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    13. mart 2018 | 18:01

    Kada pogledam "Kraj dinastije Obrenovic" ja bih imao 101 zamerku ali obozavam tu seriju i uvek je gledam,to mogu lako reci i za "Vuka Karadzica", e sad sto smo mi od "Nemanjica" ocekivali "Game of Thrones" to je nesto drugo! Kritikovao sam u pocetku ali mislim da ide na bolje! Hvala :)

  • Reziserka

    13. mart 2018 | 17:28

    Vojin zna o cemu prica, ko je razumeo, razumeo je, ko nije, Zadruga se nije zatvorila.

  • Маkи

    13. mart 2018 | 19:22

    Имао бих пар замерки али није битно,свиђа ми се серија а Војин је сјајан као и увек...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA