≫ 

Evo šta je Oliver Dragojević rekao o Beogradu posle koncerta pred punim Domom sindikata

Te davne 1978. godine Oliver je imao po dva koncerta dnevno u Beogradu. Tražila se karta više, ali - uzalud.

  • 25
Oliver Dragojević (1947-2018) Foto: ATA images

Legendarni hrvatski muzičar Oliver Dragojević sinoć je na veličanstven način ispraćen iz Splita, u kome je proveo ceo svoj život. Pevač koga su voleli milioni i za kojim tuguje region, danas je u 19 časova sahranjen na rodnoj Korčuli, u Vela Luci.

Tokom ovih, za muzičku scenu i te kako tužnih dana jer je ostala bez jednog od najvećih izvođača, često se spekuliše o tome zašto Oliver nije došao u Beograd više od dve decenije, iako ga je srpska publika željno iščekivala iz godine u godinu.

U Splitu hiljade ljudi ispratilo Olivera Dragojevića na večni počinak: Obožavaoci se oprostili od pevača na veličanstven način (VIDEO) (FOTO)

Dok jedni pišu da je negde u dubini duše priželjkivao da još koji put zapeva beogradskoj publici i bio na ivici da zakaže koncert u Beogradu, ali da je strahovao za život svojih sinova Davora, Damira i Dina te se to nikada nije dogodilo, drugi su mišljenja da Oliver nije želeo da dođe u Srbiju zbog svojih principa. Ali, istina je da je Oliver punio beogradske dvorane 1978. godine i o Beogradu pričao sve najlepše.

Oliver Dragojević/ Foto: ATA Images

Te 1978. godine je u Domu sindikata napravio neviđenu gužvu, a interesovanje je bilo toliko da je tri dana imao po dva koncerta, jedan poslepodne, drugi uveče. Tražila se i karta više, ali - uzalud.

Da je bilo još tri puta po dva koncerta - i to bi se rasprodalo za tren oka, rekli su na blagajni dvorane, a prenela je tadašnja "RTV revija". I nije im bio dovoljan jedan koncert, već su mnogi dolazili "na Olivera" i dva-tri puta.

Split ispratio Olivera na poslednje putovanje do Vela Luke:

Pisala je "RTV revija" da je ta godina bila Oliverova godina, iako je Zdravko Čolić bio u samom vrhu popularnosti. Najpre "Beogradsko proleće" i "Molitva za Magdalenu". Pa "Split" i tri puta Oliver na pobedničkom postolju: "Oprosti mi, pape", "Cvit Mediterana" i "Poeta".

Pored Beograda, Olivera su čekali i drugi gradovi, sa, danima unapred, rasprodatim salama i halama.

- Kad sam na pozornici u pravoj, svečanoj koncertnoj dvorani, sa klavirom pred sobom i pravom koncertnom atmosferom oko sebe, ne čudim se besprekornoj tišini u gledalištu. Međutim, začudim se kad to isto doživim i u sportskoj hali. Tu nema klavira, publika je drugačija, neko bi mogao i da vikne ili da nešto baci na scenu, tišina se postiže neuporedivo teže ili se ne postiže uopšte. Ja sam je, međutim, imao; onu pravu, divnu tišinu u kojoj smo publika i ja jedno - rekao je tada Oliver.

Za sobom je ostavio suprugu Vesnu i tri sina: Davora, Damira i Dina/ Foto: ATA Images

U intervjuu, te davne 1978, Oliver je posle koncerata u krcatom Domu sindikata pričao o Beogradu kao o svom gradu.

- Meni je ovaj grad uvek širom otvarao svoja vrata; u njemu se zaista osećam kao da sam doma. Kad kažem doma, tamo sam u poslednje vreme tako malo da sam sinove-blizance video samo kad su se rodili, a već im je skoro dva meseca. Ali, kako je posao - posao, oprostiće papi...

Njegove pesme nikada neće biti zaboravljene/ Foto: ATA Images

Oliver Dragojević preminuo je 29. jula u splitskoj bolnici u 71. godini života, posle godinu dana borbe sa karcinomom pluća. Ostavio je neutešnu suprugu Vesnu i sinove Davora, Damira i Dina, kao i milione fanova i poštovalaca njegovog rada i jedinstvenog glasa širom sveta. Ostavio je "trag u beskraju" i "cviće bez vode".

Ovako se juče Split oprostio od svog velikog Olivera:

Split ispraća Olivera na poslednje putovanje do Vela Luke/ Foto: Tanjug/HINA
Oliver je katamaranom prevezen na Korčulu/ Foto: Tanjug/HINA
Hiljade fanova oprostilo se od velikog Olivera u Splitu/ Foto: Tanjug/HINA
Veličanstveni ispraćaj Olivera Dragojevića/ Foto: Tanjug/HINA
Baklje na splitskoj Rivi/ Foto: Tanjug/HINA
Olivera su sa splitske Rive ispratile i brojne kolege/ Foto: Tanjug/HINA

(Telegraf.rs/Izvor: Yugopapir.com/RTV revija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejo

    1. avgust 2018 | 19:27

    Pocivaj u miru Olivere.Nisam te voleo ali te poštujem beskrajno jer si čovek od reci.Rekao si nikad nećeš kročiti u Beograd i to si održao do kraja. Neka ti je večna slava.

  • Mićo, RS

    1. avgust 2018 | 19:51

    Dejo je u pravu. Čovek je bio veliki umjetnik i veliki Srbomrzac,ali "čovik od riči"! Šteta što je umro mrzeći.

  • Ja

    1. avgust 2018 | 19:46

    Dobro je sto nisi dosao u beogred jer srbe nusi vleo a ni mi tebe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA