MITOVI O PLODNOSTI: Ovako (ne)ćete zatrudneti

Mnogo je teorija koji su znane u narodu, a koje navodno povećavaju plodnost. Međutim, u većini slučajeva reč je o čistim mitovima

  • 2

Nažalost, došlo je takvo vreme u kom se većina mladih parova muči sa začećem. Želeli bi bebu, ali problemi sa reproduktivnim organima i plodnošću jednostavno im ne dozvoljavaju da sve to bude jednostavno i glatko. A umesto da se obrate stručnim licima, ne žele da prihvate činjenicu da imaju problem, pa podležu mnogim "narodnim trikovima" koji zapravo i nemaju neke realne veze s plodnošću.

Budete li se rukvodili sledećim verovanjima, ne očekujte rezultate po pitanju svoje trudnoće.

Začeće nakon pilule moguće je posle 6 meseci

Uvrežno mišljenje da su nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih pilula šanse za začećem manje, a menstrualnom ciklusu treba od šest do 12 meseci da bi se stabilizovao, samo je mit. Oko 40 odsto žena ostalo je trudno meseca dana po skidanju sa pilule, a nakon tri meseca taj se broj povećao na 99 procenata, potvrdila su istraživanja Klinike Maio. Ako se ciklus ne vrati u normalu tri meseca nakon prestanka uzimanja pilule valja potražiti pomoć lekara.

S odlaskom lekaru treba pričekati godinu dana

Skoro 60 odsto žena koje nemaju problema sa plodnošću zatrudne u roku tri meseca, a 75 odsto njih u roku od šest meseci. Ženama starijima od 35 godina koje žele da zatrudne ne preporučuje se da čekaju duže od šest meseci  da posete lekara. Mlađim ženama se preporučuje da posete lekara nakon godinu dana pokušavanja da zatrudne, osim ako imaju produženi menstrualni ciklus, odnosno duži do 35 dana.

Najplodnije je vreme kad je temperatura najviša

Merenjem temperature žene mogu da prate svoje plodne dane i time povećaju šansu za začećem. Tokom ovulacije temperatura u proseku raste od 0.2 do 0.6 celzijusova stepena. Međutim, ne preporučuje se da se čeka sa seksualnim odnosom kada je temperatura na najvišem nivou jer to znači da je telo već otpustilo jajašce. Ako se čeka da temperatura dostigne najviši nivo, šanse za začećem smanjuju se za 50 odsto, tvrdi ginekolog dr Jani Jensen iz klinike Maio.

Prvo dete garancija je plodnosti

Ako je muškarac već pre postao roditelj, to nije garancija da je plodan. S vremenom brojni faktori utiču na plodnost, pa tako bolesti štitne žlezde i višak kilograma povećavaju rizik od neplodnosti. Takođe, nakon prvog deteta hlamidija kao i učestale upale jajnika mogu da budu prepreka trudnoći i kod žena koje su već rodile.


Svakodnevni seks povećava šanse za trudnoćom

Iako učestali seks povećava šanse za začećem, s time ipak ne treba preterivati, upozorava dr Jensen. Dovoljno se tokom najplodnijeg perioda seksati svaki drugi dan, u suprotnom bi se seksualni odnosi mogli pretvoriti samo u obavezu i stvoriti nepotreban stres koji otežava začeće. Najplodnije razdoblje za žene je od pet dana pre i dan do dva nakon ovulacije.

Određene seks-poze povećavaju šanse

Da određene seks-poze povećavaju šanse za začećem, samo je mit, slažu se lekari. Nema naučnih dokaza da je na primer misionarska poza bolja od kaubojke ili obrnuto. U ejakulaciji se u proseku nalazi 50.000.000 spermatozoida koji se bez imalo pomoći neverovatnom brzinom probijaju do jajašca. Ono što može da pomogne, jeste ležanje nakon seksa nekoliko minuta u krevetu kako bi se sprečilo curenje sperme iz vagine.

Skupi vitamini povećavaju plodnost

Sukopoceni vitamini koji navode da povećavaju plodnost, ipak nisu uspešni kao što to ističu. Istraživanja Univerziteta u Pitsburgu potvrdila su da multivitamini mogu da povećaju rizik od spontanog pobačaja za 32 odsto.

(Telegraf.rs/24sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA