Tri laži o novcu koje mogu da vam upropaste vezu

Ne kaže se za džabe da je jedan od recepta za uspešan brak ili dugu vezu iskrenost. Tajne ušteđevine, pozajmljivanje novca iza leđa partnera kao i stalno laganje o cenama, mogu ozbiljno da naruše poverenje partnera i najsigurniji su put ka raskidu ili razvodu

  • 0

Novac i finansijske poteškoće spadaju u jedan od glavnih razloga za svađu u ljubavnim odnosima, a novčane laži slobodno se mogu proglasiti i jednim od najčešćim uzroka svih razvoda. Prema stručnjacima, čak 80 odsto brakova završilo se razvodom upravo iz ovog razloga, a iako je retkost naći supružnike koji imaju isti pogled na finansije, od toga je bitnije koliko su iskreni.

Naravno, to ne znači da svom partneru morate da polažete račun za svaku zarađenu ili potrošenu paru. Međutim, jedan od najuticajnijih faktora gradnje poverenja između bračnih drugova je zajednički dogovor oko novca i pristup prema finansijama.

Ovo su tri najčešće laži o "najbitnijoj stvari na svetu" koje vam mogu upropastiti ljubav.

SKRIVANJE RAČUNA I TROŠKOVA

Kupili ste nove cipele, ali "ne smete" to da kažete svom suprugu, jer će vam reći on zajedljivo zameriti da imate već 20 pari sličnih? Dobili ste saobraćajnu kaznu zbog prekoračenja brzine, a žena će vam zbog toga popiti krv je je s tim novcem mogla da kupi usisivač?

Često rešenje za ovakve situacije je laž. Međutim, čak i kod onih parova koji važe za dobrostojeće, ovakve neistine druga strana neće dočekati bez uzrujavanja. Svakako, mišljenje da bi sve trebali da govorimo svom partneru, kao i sve što čujemo od njega dočekati sa odobravanjem je utopija, ali onaj koga smo odabrali da nam bude životni saputnik treba da bude i naš finansijski partner.

TAJNA UŠTEĐEVINA

U teoriji ne postoji ništa loše u štednji, posebno u periodu finansijske krize. Međutim, ušteda jednog partnera bez pomoći druge strane je svojevrsna prevara. Bilo da je reč o "šteku za crne dane" ili pak vrsta osiguranja u slučaju razvoda braka, očajna je namerna.


To ne sme da se dogodi u ravnopravnom odnosi koji funkcioniše, ističe kolumnista i finansijska savetnica Karolina Hoks. Prema njoj, sasvim je normalno da muž ili žena stave sa strane neki sitan novac za kupovinu, piće sa prijateljima ili hobi, ali odvajanje velikih suma je svakako pokazatelj nepoverenja u partnera i brak.

TAJNO POZAJMLJIVANJE

Ova situacija je relativno česta u brakovima, a do nje se dolazi nakon što dobar prijatelj ili blizak rođak zamoli jednog od supružnika da mu pozajmi određenu novčanu sumu. Ako su i partneri u lošoj finansijskoj situaciji, jedna strana će odlučiti da zataška pozajmljivanje novca. Ako se desi da se za to sazna, poverenje će biti narušeno.

- Tajne guše odnos i omalovažavaju partnera. Ako ne možete bez tajni, onda na tom problemu morate raditi, ili su se suočite s odnosom punim svađa i razočarenja, koji najčešće završava razvodom - kaže Haksova.

(Telegraf.rs / Care2.cm)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA