ZA ZDRAVU MUŠKOST: Neočekivane stvari koje utiču na spermu

Bez obzira na to da li momentalno planira da pravi decu ili ne, svakom muškarcu je važno da mu mali plivači budu pokretljivi i zdravi. Zato, donosimo vam nekoliko ključnih stavki koje se tiču vaše plodnosti

  • 1

Ukoliko želite da jednog dana dobijete bebu, važno je da imate kvalitetne spermatozode. Da biste postigli punu plodnost, moraćete da obratite posebnu pažnju na to šta jedete i pijete, ali i kako se odnosite prema sopstvenom međunožju.

Evo nekoliko glavnih prijatelja, ali i neprijatelja vaše semene tečnosti:

Poroci

Istraživanje sprovedeno na univerzitetima Mančester i Šefild otkrilo je da konzumiranje marihuane može imati ozbiljan uticaj na plodnost muškaraca. No, uprkos dosad uvreženom mišljenju, nisu pronašli vezu da isti uticaj imaju alkohol ili usko donje rublje.

Jedite crveno

U izveštaju koji je objavila klinika iz Klivlenda, nakon analize 12 studija, pokazalo se da konzumacija likopena poboljšava kvalitet, pokretljivost i volumen spermatozoida. Broj spermatozoida se povećava i do neverovatnih 70 odsto. Likopen je bitna je hranjiva materija koja se najčešće nalazi u crvenom voću i povrću kao što su paradajz, lubenica, jagode, trešnje i paprike.

Klonite se laptopa i pametnih uređaja

Istraživanje objavljeno u časopisu Fertility and Sterility utvrdilo je postojanje veze između korišćenja laptopa s Wi-Fi mrežom i lošijim kvalitetom sperme. Uzorke sperme od 29 muškaraca su držali ispod laptopa spojenog na bežičnu mrežu. Spermatozoidi su postali “lenji” i imali jasne znake oštećenja DNK.


Siđite s bicikla

Biciklizam ima bezbroj zdravstvenih prednosti, ali ne i kada je u pitanju sperma. Španska studija andaluzijskog Centra za sportsku medicinu i Univerziteta u Las Palmasu utvrdila je da puno bicikliranja može ozbiljno da utiče na oblik i kvalitet spermatozoida, a samim tim i na njihovu moć oplodnje.

Ne preterujte s toplotom

Optimalna temperatura za proizvodnju spermatozoida je 34,5 stepeni Celzijusovih, što je malo ispod normalne telesne temperature. Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Kalifornija pokazalo je da je kod pet od 11 muškaraca koji se nisu tuširali vrućom vodom ili namakali u pretoplim kupkama, broj spermatozoida porastao za gotovo 500 odsto.

Pijte kafu, ali umereno

Istraživači sa Univerziteta u Sao Paolu u Brazilu, proučavali su 750 muškaraca i zaključili da konzumiranje kafe poboljšava pokretljivost spermatozoida. Druge studije su pokazale kako samo tri šoljice kafe dnevno mogu prouzrokovati genetske mutacije spermatozoida, pa teže dolazi do oplodnje.

(Telegraf.rs / MojeZdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA