Tate, evo šta se događa s vašim mozgom kad vam se rodi dete!

Nije istina da dolazak mališana na svet utiče samo na psihu majke. Verovali ili ne, rođenje bebe menja mozak novopečenog oca, a evo i kako

  • 0

Iako možda smatrate da su očevi indiferentni prema svojim bebama, sada je dokazano da rođenje deteta umnogome menja strukturu mozga novopečenog tate! Potvrdilo je to istraživanje univerziteta Denver i Jejl.

Istraživači su skenirali mozak muškaraca koji su postali očevi. Prvi sken napravljen je u periodu od dve do četiri nedelje nakon rođenja deteta, a drugi 12-16 nedelja kasnije. U istraživanju je učestvovalo 16 očeva prosečne starosti 36 godina, a sedmorica od njih prvi put su postali očevi.

Ranije istraživanja pokazala su funkcionalne promene u mozgovima očeva, u smislu da se pojačala nervna aktivnost kad bi otac bio u blizini deteta. No, ovo je prvi put da je zabeleženo da se rođenjem deteta menja struktura mozga.

Prvim skeniranjem zabeleženo je povećanje sive materije u mozgu čoveka. Drugi sken pokazao je da se siva tvar povećala u nekoliko regija mozga, koja su rasla i kod majki, što su pokazala ranija istraživanja.

Reč je o delovima mozga koji su zaduženi za procese nagrađivanja, u hipotalamusu i amigdali, kao i u delovima zaduženim za emocionalno procesuiranje, ali i onima koji su zaduženi za pamćenje i donošenje odluka.

Takođe, otkriveno je da su se neki delovi mozga kod očeva - smanjili. I to delovi moždane kore koji se inače aktiviraju kad se "isključimo iz svega" i radimo nešto automatski.

Autorka istraživanja Kim Pilijang i njeni saradnici spekulišu da je to tako zašto što otac mora da se posveti detetu pa mu se smanji taj deo mozga da bi se on mogao zaista posvetiti svom voljenom potomku. Smanjio se i deo mozga koji se povezuje s teskobom i anksioznošću.

(Telegraf.rs / PortalOko)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA