ŠIŠTE LI VAM TESTISI? Poslušajte šta vam poručuju vaše mošnice!

Kad je reč o odnosu muškarca prema sopstvenom telu, penis je neopravdano u prvom planu. Telegraf vam otkriva veliku istinu o najzapostavljenijem delu muške intime, vašim najvernijim i najosetljivijim prijateljima - testisima

  • 2

Svi stalno pričaju o penisima, i muškarci i žene. Te da li su preveliki, premali, krivi, pravi, te da li funkcionišu kako treba, i slično. A šta je sa njegova “dva najbolja druga”, s penisovim tihim saputnicima bez kojih on, baš kao ni život muškaraca, ne bi imao nikakvog smisla?

Telegraf vam otkriva velike istine o ovom nepravedno zapostavljenom delu muškog tela - testisima. Čitajte s pažnjom, onako kako bi trebalo i da se ophodite prema njima.

VEĆI TESTISI, VIŠE PROBLEMA SA SRCEM

Muškarci s većim testisima (takozvane”mudonje”) imaju veću šansu da “obole od srca” (što bi rekao prost narod). Prema istraživanju iz 2013. godine, na ovaj način obdareni muškarci više piju alkohol od svojih testikularno hendikepiranih vršnjaka, imaju veći krvni pritisak, što sve rezultira češćim problemima s kardiovaskularnim sistemom.

I pored toga što neki misle da je jedini razlog za češće oboljevanje taj što se “mudonje” više alkoholišu, naučnici pominju i pojačano lučenje hormona testosterona, jer je ranije dokazana veza višeg nivoa testosterona i rizika od infarkta.

MANJI TESTISI = NESANICA

Možda ste pomislili da muškarci koji imaju manje testise ne mogu dobro da spavaju zbog stresa izazvanog tom činjenicom, ali danski naučnici tvrde da postoji veza između veličine testisa i neurednog života (pušenje, jedenje nezdrave hrane), koji uzrokuje nesanicu.

Dalje, muškarci koji manje spavaju (isti oni koji imaju manje testise) imaju 29 odsto manje spermatozoida od gorepomenutih “mudonja”, a i testisi su im za 1,6 odsto češće deformisani.


MANJI TESTISI, BOLJI OČEVI

Živa istina: naučnici sa Univerziteta Emori istražili su očinske navike stotinak muškaraca koji su istovremeno i očevi i muževi, i utvrdili jasnu vezu između malih testisa i dobrog odnosa prema deci. Ne treba ni naglašavati da su glavnu ulogu u ovom istraživanju igrale majke, odnosno supruge, koje su bile svedoci i za veličinu testisa i za očinsku odgovornost.

Zaključak je bio sledeći: Očevi sa manjim testisima češće menjaju pelene deci, češće kupaju decu, vode ih kod lekara, češće se bude uveče. Očeve sa većim mošnicama više brinu potrebe sopstvenog podmlatka.

RAK TESTISA

U svakom tekstu o testisima mora da postoji deo koji se bavi najvećom nesrećom koja ih može zadesiti: rakom testisa. Pre svega jer je metod samokontrole jednostavan i efikasan (pipanje), a i vaša partnerka vam može biti od pomoći. Takođe, za mladiće koji ne znaju kako da ubede devojku da po prvi put odu korak dalje nego što je ona nameravala, ovo je sjajan način da ostvare svoj cilj (“maco, mnogo sam se uplašio, mislim da mi se pojavilo nešto...”)

Šalu na stranu, ukoliko napipate nešto što pre nije bilo tamo, odmah kod lekara: ako se otkrije na vreme, rak testisa se prilično uspešno leči.

Evo kako bi trebalo da se sami pregledate:

- Neka to bude posle tuširanja, jer toplota vode opušta kožu skrotuma, pa je lakše osetiti bilo šta neobično.

- Koristite obe ruke za pregled svakog od testisa. Stavite kažiprst i srednji prst ispod testisa, a palac iznad. Njima onda uhvatite testis i prelazite pažljivo preko njega. Ako vam testisi nisu iste veličine, ne paničite: to je normalno!

- Na vrhu i na zadnjem delu testisa postoji čvorasta struktura, u kojoj se sperma skladišti i kroz koju se transportuje. Ona se zove epididimis, i treba da bude tu. Ne mešajte je sa “lošom” kvržicom.

- Dobro pipajte, jer svaka kvržica je bitna. Kvržice mogu biti veličine zrna graška ili veće, i obično su bezbolne. Ponavljamo: ako naiđete na jednu ovakvu, odmah zovite lekara. Ovaj poziv vam može spasti život!

- Ako primetite naglu promenu u veličini jednog od testisa, zovite lekara.

(Telegraf.rs / Medical Daily)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Abhsjs balkan

    1. oktobar 2014 | 22:31

    Jbt zato me boli srce imam testise ko reketa od tenisa i 10 litara testosterona

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA