Pijete anti-bebi pilule? Evo šta će da vam se desi kad prestanete

Nakon prestanka korišćenja kontraceptivnih pilula telo se polako vraća u "normalu", što znači da hormoni mogu izazvati akne, pojačati vaginalni sekret. Grudi jesu manje, ali zato seksualna želja raste

  • 10

Otkako je izmišljena anti-bebi pilula, mnogim ženama se promenio pogled na seksualnost, jer vođenje ljubavi više ne mora da rezultira bebom. Zato, nimalo ne čudi činjenica da su pilule mnogim pripadnicama nežnijeg pola prvi izbor u zaštiti od neželjenog začeća.

Međutim, šta se dešava s telom u prvim mesecima kada se žena “skine” s pilule?

Menstrualni ciklus se vraća u normalu

Nakon prestanka uzimanja kontraceptivnih pilula moguće su obilnije menstruacije, jači grčevi i intenzivniji PMS. Pilula zapravo podiže nivo progesterona i estrogena čime sprečava ovulaciju, a samim time i neprijatne bolove.

Trećina žena smrša

Hormon estrogen koji kontraceptivne pilule sadrže može izazvati nadutost i zadržavanje vode, a jednom kad ih prestanete koristiti osećaj nadutosti će prestati. Skoro trećina žena zbog toga smrša. Međutim, trećina njih udeblja se zbog iznenadne hormonske neravnoteže, potvrdile su studije.

Grudi će se smanjiti

Progesteron i hormon uzrokuju bujanje grudi, pa se one nakon skidanja sa pilule mogu vratiti u originalnu veličinu. Međutim, to nije pravilo za sve žene, slažu se ginekolozi.

Vaginalni sekret je češći

Osim što sprečava ovulaciju, pilula smanjuje proizvodnju vaginalnog iscetka. Tokom ovulacije proizvodi se više iscetka jer tako telo prirodno olakšava trudnoću, piše Women 's Health, a prenosi 24sata.


Jača seksualna želja

Jedna od najčešćih pritužbi kod uzimanja kontraceptivnih pilula jest i pad libida. Neke žene imaju niži nivo testosterona koja u kombinaciji s pilulom dodatno snižava seksualni nagon. Moguća je i vaginalna suvoća što znači da bi se nakon prestanaka uzimanje pilula libido mogao poboljšati. Posebno u vreme ovulacije.

Češće se pojavljuju akne

Po prestanku uzimanje pilule moguće su akne i bubuljice. Pilula snižava nivo testosterona koji se povezuje s aknama, pa jednom kad je prestanete uzimate mogu se pojaviti inflamatorni procesi i crvenilo.

Moguća je trudnoća u prvim nedeljama

Pilule sprečavaju oslobađanje jajašca svaki mesec. Nakon prestanka uzimanja pilula opet se javlja ovulacija zbog čega se povećava rizik od trudnoće. Trudnoća je moguća i u prvim nedeljama po prestanku korišćenja pilula.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mimi

    15. oktobar 2014 | 18:04

    Ovo je tacno. Prestala sam da ih pijem prosli mjesec i sad sam vec trudna... Muz sokiran :)

  • Inana

    15. oktobar 2014 | 21:22

    I ja moram iz zdravstvenih razloga da pijem tri meseca... a nit imam sise, kilazu pa se pitam da li cu postojati posle njih :P nadam se da cu se ugojiti i ostati trudna konacno!

  • Ivana

    15. oktobar 2014 | 19:43

    Ja sam baš imala pojačanu želju za sexom,dok sam ih pila....grudi Su bile veće i bila sam baš zgodna,,tanka,,dok sam ih pila...:-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA