Žene, evo zašto vas bole grudi!

Bolove u dojkama s vremena na vreme oseti svaka pripadnica nežnijeg pola. Srećom, iako se mora biti svestan opasnosti od raka dojke, uglavnom neprijatnost u predelu grudi ne bi trebalo da predstavlja razlog za paniku

  • 8

Ženama su grudi ponekad tako napete i bolne, da bi najradije zavrištale. Međutim, iako je nekad to toliko nepodnošljivo da ma kakav dodir i maženje ne dolaze u obzir, najčešće nije u pitanju ništa ozbiljno, a kamoli ne zloglasni rak dojke.

Donosimo vam najčešće razloge za bol u grudima. Ipak, to ne znači da ne bi trebalo barem jednom u pola godine da tražite od svog ginekologa da vam uradi detaljan pregled grudi.

Za vreme PMS-a

U pitanju je period u mesecu kad većina žena iskusi bol u grudima. Do toga dolazi zbog promene u lučenju hormona.

- Oticanjem i preteranom osetljivošću grudi telo odgovara na poremećen nivo estrogena i to najčešće jedan dan pre i na dan početka menstruacije - objašnjava ginekolog Tarane Širazijan iz Njujorka.

Dobra vest je što ovaj bol nestaje s prestankom menstruacije, a od pomoći mogu da vam budu kontraceptivne pilule, budući da one sprečavaju ovulaciju, pa samim tim i održavaju jednaku ravnotežu estrogena.

Vežbanje

Možda ste napravili impresivan broj sklekova ili ste se ozbiljno bacili na dizanje tegova, što je za svaku pohvalu. Ali, nemojte da se čudite ako uz upalu mišića osetite i bolove u prsima.


Naime, iako vam čini da vas bole grudi, bol u stvari dolazi od mišića koji se nalaze ispod njih. Umanjite bol tako što ćete stavljati tople obloge i uzimati analgetike.

Istegnuće

Nije nužno da 'visite' u teretani da bi istegli neki mišić. Dovoljno je da ste pri usisavanju nezgodno povukli trosed ili ormarić i evo opet problema sa grudnim mišićima, koje možete ublažiti na gorespomenuti način.

Loš brus

Pogrešan odabir donjeg rublja može ostaviti prilično ozbiljne posledice na vašim grudima. Ako vam je grudnjak preuzak ili su korpe premale, mogu vas još dodatno zatezati žice ispod korpa, što će izazvati bol.

Ako, pak, nosite grudnjak koji vam ne pruža dobru potporu, 'razbacivanje' grudi na sve strane takođe može uzrokovati preosetljivost grudi.

Vaš sportski grudnjak nije dovoljno čvrst

Ako tokom vežbanja vaš sportski grudnjak ne pruža dovoljnu podršku, pogotovo većim dojkama, očekujte bolove. U stvari, jedno novije istraživanje pokazalo je da se svaka treća žena koja je trčala maraton žalila posle na bolne grudi.

Kako biste ovo sprečili, izaberite savršen sportski grudnjak, koji će stajati na mestu i dok skakućete po garderobi prodavnice.

Imate grudi pune kvržica

Ako ste žena koja oduvek ima grudi pune kvržica (što je tehnički poznato kao fibrocistične tkivo dojke), onda ste verovatno itekako dobro upoznati s tim kako je osetljivost grudi povezana s menstrualnim ciklusom.

I ne brinite, imate ciste napunjene tečnošću, a ne rak. Ipak, svejedno redovno idite na kontrolu, jer verovatno teže možete obavljati samopregled.

Pijete previše kafe

Iako kafa i čaj nisu direktno odgovorni za bolove u grudima, neka istraživanja pokazala su da smanjivanje unosa kofeina može pomoći i u smanjivanju bolova, pogotovo kod žena koje imaju fibrocistična tkiva dojki.

Sve u svemu, ne treba se zabrinuti ako vas povremeno bole grudi i ako to traje svega nekoliko dana. Međutim, ako uočite ikakve promene ili se odjednom pojača bol, obavezno posetite lekara!

(Telegraf.rs / PortalOko)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ???????

    24. avgust 2015 | 22:39

    Sad shvatam sto me i bole

  • tanja

    14. septembar 2015 | 10:10

    ja sam imala menstruaciju 22 avgusta i tad su me grudi bolele mozda 2 dana i obicno mi menstruacija traje 6 dana odmah posle toga grudi su pocele da me bole i jos uvek me bole,dal je moguce da sam u drugom stanju?

  • Seka

    20. oktobar 2015 | 16:22

    Imam I ja problem sa oticanjem.grudima pre menstrualnog ciklisa I bolovima imam 40 godina inace menstruacije su mi redovne I traju mi oko 5 dana ovakvo stanje ranije nisam imala mislim pre oko 10 -ak godina imam dvoje dece 16 I 17 godina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA