SKIJAŠI, OPREZ: Krema za sunčanje uništava vašu spermu!

Svi na moru ili planini obavezno koristimo losione sa zaštitnim faktorom, ali ne znamo mnogo o hemikalijama koje se nalaze u njima. Međutim, neke od tih supstanci mogu negativno uticati na plodnost muškaraca

  • 1

Kolokvijalno, svaku mast za telo ili lice sa UV-faktorom zovemo kremom za sunčanje, a dermatolozi preporučuju njeno nanošenje tokom cele godine - ne samo leti. Naime, i zimi (a posebno na zimovanju na planini) je naša koža izložena sunčevim zracima, a uz pojavu snega, oni se više reflektuju i lakše dopiru do kože.

Iako stručnjaci savetuju nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom kako bismo sprečili oštećenje kože uzrokovano UV-zracima, najnovija američka studija je pokazala da hemikalije iz ovakvih krema, koje su odgovorne za blokiranje sunčevih zraka, mogu smanjiti mušku plodnost!

Istraživači su proučavali preko 500 parova koji su pokušavali da naprave bebu, a cilj je bio posmatrati faktore stila života i okruženja koji utiču na plodnost. Parovi su praćeni kroz godinu dana i svakom od partnera je uzet uzorak mokraće kako bi se utvrdio nivo UV-filtera, koji dokazano može uticati na hormonalni sistem čoveka.

Muškarci koji su bili izloženi specifičnim hemikalijama zvanima BP-2 ili 4OH-BP, imali su 30 odsto manje izglede za dobijanje bebe. Međutim, istraživačima nije u potpunosti bilo jasno jesu li njihovi spermatozoidi bili oštećeni ili su na neki drugi način negativno uticali na svoju plodnost.

Grupa hemikalija zvana ultravioletni filteri tipa benzogenon često se koriste u šamponima, hidratantnim kremama, kremama za zaštitu od sunca i sličnim proizvodima. Zanimljivo je što su uticali na mušku plodnosti, ali ne i na žensku, tvrde istraživači Nacionalnog instituta dečijeg zdravlja i ljudskog razvoja, koji su sproveli studiju objavljenu u časopisu “American Journal of Epidemiology”.

(Telegraf.rs / Ordinacija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    28. novembar 2014 | 09:11

    NIje mi jasno jel to samo kad mažem genitalije ili inače.Neznam na šta se odnosi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA