ONE NON-STOP KRVARE: Ispovesti žena kojima je menstruacija uništila život!

Osim problema u svakodnevnom životu, stalna menstruacija ovim ženama uništavala je i seksualni život, dok je anemija za njih nešto sa čim jednostavno moraju da žive

  • 0

Nijedna žena neće "one dane" u mesecu opisati kao nešto čemu se neizmerno raduje. Za većinu njih, menstrualni ciklus je nužno zlo i period koji, sa manje ili više nelagodnosti, uglavnom nevoljno "istrpe".

PORAĐALA SE VIŠE OD 100 PUTA: Nećete verovati zašto ova žena prolazi kroz agoniju svakog meseca! (FOTO)

LETOVANJE I MENSTRUACIJA: Da li je pametno plivati tokom onih dana?

Krvarite, a nije menstruacija? To može da bude jako opasno!

Ovako bi svet izgledao kad bi muškarci imali menstruaciju! (VIDEO)

Pet razloga zašto ni tokom ONIH DANA ne bi trebalo da se odreknete seksa!

Međutim, za jednu malu, nesrećnu grupicu njih, ovo je svakodnevni problem. Da dobro ste pročitali, postoje žene koje krvare ne tri, četiri ili pet dana u mesecu, već nedeljama i to bez prestanka!

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia


Koliko je ovo ozbiljan problem, govori i činjenica da pojedini lekari čak predlažu da se "stalna menstruacija" ustanovi kao dijagnoza te da se ovim ženama omogući pravo samoizbora tzv. histerektomije, odnosno hirurškog odstranjivanja materice, ukoliko žele da prekinu ovu agoniju.

Prema svedočenju tri Britanke koje su na svojoj koži osetile sve muke neprestanih krvarenja, ova ginekološka operacija je jedino rešenje koje u ovom slučaju može ženu da vrati u život. Ovo su njihova uznemirujuća iskustva.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Alisa Frank (48) psihoterapeut:

- Sa "stalnom menstruacijom" sam muku mučila više od 20 godina. Sećam se da, iako su moji nalazi pokazivali da je sa mnom sve u redu, ja sam krvarila non-stop. Bilo je dana kada bukvalno nisam imala toliko vremena da ustanem sa WC šolje i stavim uložak jer se krv neprestano slivala. Onda bih tako sedela satima u toaletu i nikuda ne bih mrdala.

- Jednom, moj muž i ja smo bili u hotelu i spremali se za svadbu naših rođaka kada sam dobila odliv. On me je čekao u nadi da će se krvarenje zaustaviti bar na kratko, kako bih uspela da stavim tampon i da siđem u salu za venčanje. Međutim, ja sam krvarila sve jače i na kraju je morao da ode na proslavu bez mene.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

- Menstruacije su mi pravile ogromne probleme i na poslu. Tada sam radila kao dizajner trpeza u restoranima i moja dužnost je bila da putujem svuda po Londonu kako bih radila neophodne foto-šutinge. Mnogo puta sam prekidala snimanja jer bi mi krv izbila preko odeće, što je bilo neprijatno za ceo moj tim, a bilo je situacija kada uopšte nisam mogla da krenem na put. Vremenom, ljudi su prestali da mi nude poslove jer nisu mogli da se pouzdaju u mene. Nekako sam izdržala do 42. godine i, pošto sam već imala veliku ćerku, rešila sam da se konačno podvrgnem histerektomiji i tako zauvek prekinem svoje nepodnošljive menstruacije.

gif, menstruacija, ciklus

Keli Hokings (33), domaćica, majka četvoro dece:

- Više od decenije sam imala stalna krvarenja, a problem se pojavio kada sam rodila prvo dete, kada mi je bilo 20. U početku sam mislila da je to posledica porođaja, ali kada je moj sin navršio pet meseci, a ja i dalje na svakih pola sata menjala uloške, shvatila sam da moram da se obratim lekaru. Ginekolog me je pak "otpustio" sa dijagnozom policističnih jajnika čija je navodna posledica bilo pojačano krvarenje.

- Najpre sam pokušala sa hormonskim injekcijama koje su mi lekari davali svakih 12 nedelja, ali krvarenja su i dalje bila obilna. U najboljem slučaju, ako bih imala sreće, dva dana mesečno bih se "izvukla" bez menstruacije. Nisam se usuđivala nigde da krenem sa detetom jer sam strahovala da ću se onesvestiti od gubitka krvi, pa je moj radijus kretanja, dok mi je muž na poslu, uglavnom bio ograničen. Uz to, osećala sam stalne grčeve u stomaku, a malaksalost je bila nešto sa čime se budim i odlazim na spavanje.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

- I pored svega, muž i ja smo želeli još dece, a lekari su mi govorili da je moguće da mi se ciklus normalizuje nakon drugog porođaja. Ali, budući da sam neprekidno krvarila, nisam uopšte mogla da znam da li sam i kada plodna, a nije bilo ni prijatno raditi na tome uz neprestana krvarenja koja su nam ubijala seksualnu želju. Posle godinu dana sam zatrudnela drugi put, dok su treća i četvrta trudnoća bile posledica slučajnosti i našeg ubeđenja da se to ne može desitit jer smo imali odnos dok sam ja krvarila. Kada sam se četvrti put porodila, moje menstruacije su bile za nijansu blaže, dešavalo se da bar jednu nedelju mesečno preguram sa jednim uloškom dnevno. Međutim, ipak sam sebi rekla da je bilo dosta muka i sa 31 godinom sam svesno otišla na histerektomiju.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Loti Mur (45), lajfkouč trener:

- Sa paklenim menstruacijama se borim još od svojih tinejdžerskih dana. Sa 17 godina mi je konstatovana hronična anemija i lekari su mi prepisali tablete za gvožđe. Međutim, moja krvarenja su postajala sve gora i ometala su mi normalno učenje i pohađanje škole, fizičke aktivnosti,a najgore je bilo kada sam sa 19 započela vezu sa jednim dečkom. Moj seksualni život, koji je bio tek na početku, bio je užasno frustrirajući.

Foto-ilustracija: Foter.com/memoflores, Freedigitalphotos.net/marin Foto-ilustracija: Foter.com/memoflores, Freedigitalphotos.net/marin

- Probala sam nekoliko različitih kontraceptivnih pilula koje su mi donekle pomagale, ali i pored toga sam čak tri puta morala da idem na kiretažu. Trenutno mi je ugrađena tzv. mirena, cevčica na zidu materice koja sprečava obilna krvarenja i koja mi pomaže da koliko-toliko normalno funkcionišem. Međutim, zbog intervencije mirene trpim velike oscilacije hormona što utiče na moje raspoloženje i psihu pa sve više razmišljam da se ipak podvrgnem histerektomiji. Moja jedina dilema jeste činjenica da time ulazim u prevremenu menopauzu, zbog čega ću se potruditi da operaciju odložim za još koju godinu.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Dr Penelopa Lou, specijalista ginekologije i akušerstva kaže da svako obilno krvarenje kod žena najpre trebalo detaljno istražiti. Tek kada se isključe sve opcije eventualnih poremećaja (infekcije, ciste, miomi, pa čak i kancer), onda se treba pristupiti nekoj od opcija za rešavanje ovog problema.

- Histerktomija je najradikalnija metoda, ali za mlađe žene najpogodniji način je ugradnja plastične cevčice koja reguliše hormone u zidu materice, čineći taj zid tanjim, što znači da će se sa njega odlubljivati manje naslaga krvi. Taj efekat može da traje do pet godina, a nakon toga je potrebno ponoviti intervenciju - kaže dr Lou.

(Telegraf.rs / Daily Mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA