Da, muškarci žive kraće od žena! Ali, zato u krevetu...

Muškarcima nije lako s njihovom genetikom. Predodređeni su da se lakše i ranije razboljevaju od hroničnih bolesti, a ni životni vek im baš nije naklonjen kao ženama. Ipak, od svega toga ima i neke koristi

  • 20

Muškarci u proseku kraće žive od žena, ali zato im seksualni apetiti sa godinama podivljaju. Uprkos tome, oni  se manje se neguju, ređe odlaze lekaru, različito podnose stres.

Iako su oba pola genetski gotovo u potpunosti jednaka, onih nekoliko procenata čini nas različitima tokom celoga života, pa tako i u starosti. Kako pojašnjava američki psihijatar Luan Brizendin u svojoj knjizi "Ženski mozak", prvenstvena je razlika u hormonima koji utiču na naš doživljaj sveta i telesne promene, a to se posebno ogleda kod žena u perimenopauzi i ulasku u klimakterijum.

Kod muškaraca je nivo testosterona, hormona koji kod oba pola podstiče seksualnost, i do nekoliko puta veći nego kod žena i s godinama opada sporije. Kod žena posle tridesete nivo testosterona počinje opada tempom od oko dva posto svake godine. Do menopauze žene izgube i do 60 posto testosterona, a to je jedan od razloga zašto mnoge žene, za razliku od muškaraca, sa godinama gube želju za seksom.

No ni to, ističe doktorka, nije čvrsto pravilo, jer mnoge žene s menopauzom osete da su spremne za nove početke, deca im odrastu, nemaju više toliko obaveza i mogu se posvetiti sebi, pa im jača i seksualni nagon.

Foto-ilustracija: people.desktopnexus.com/ Foto-ilustracija: people.desktopnexus.com/

A osim hormona, tu su i hromozomi X i Y. Naučna istraživanja su pokazala da na kraći životni vek muškaraca utiču Y hromozom i viša stopa smrtnosti od raka. Osim toga, muškarci se drugačije nose sa stresom, ranije oboljevaju od srčanih bolesti i ređe odlaze lekaru, prenosi portal 24sata.hr.

A činjenica da se žene s godinama više neguju i paze na zdravlje vidi se i na koži. Prema Međunarodnom institutu za kožu, muška koža je otpornija na starenje.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia


Testosteron muškoj koži omogućuje da bude 25 posto deblja od ženske. Muška koža sadrži više kolagena, grublje je teksture i vlažnija je. Iako muška koža stari postepeno, žene češće koriste zaštitu od sunca i druge proizvode za negu kože.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • The Spatula

    5. avgust 2015 | 18:58

    Lako je zenama, kad nemaju zenu!

  • Roki

    5. avgust 2015 | 17:28

    Pa zene zive duze bas zato sto nemaju zenu.

  • Radovan 3

    5. avgust 2015 | 17:22

    Te teze uopste ne piju vodu. Moji su zakljuci sasvim drugaciji, zasto muskarci manjezive?. Po meni uzrok je u polnom odnosu. Muskarci se vise trose nego zene, u tome je cela poenta. Za to muskarci manje upraznjavajte onu stvar recept je, jednom nedeljno a ne svaki dan, i garantujem da ce zivot biti znacajno duzi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA