MUŠKARCI: Izbor gaća utiče na plodnost

Ukoliko želite da jednog dana postanete tata, bolje obratite pažnju na to kakav donji veš nosite

  • 4

Do sada se samo pretpostavljalo da gaće koje muškarci najčešće nose mogu da imaju uticaja na kvalitet njihovih spermatozoida. Najnovija studija je sada je potvrdila da je za plodnost bolje da tamo dole “sve landara”.

OVO ĆE VAM SE DOPASTI: Kakav seks treba da vam bude, da biste napravili BEBU!

Kako i zašto dolazi do muške neplodnosti?

Muškarci koji danju nose bokserice, a noću spavaju bez ikakvog rublja imaju znatno manje oštećenja DNK spermatozoida u poređenju sa onima koji nose uske, takozvane slip gaće.

Naučnici su pratili su 500 pripadnika jačeg pola u periodu od godinu dana i beležili izbor njihovog donjeg rublja i kvalitet semena.

- Među muškarcima u opštoj populaciji, pokazalo se da je vrsta donjeg veša koji nose danju i noću povezana s kvalitetom sperme. Momci koji danju nose bokserice, a spavaju bez ičega imaju nabolje parametre kvaliteta semena - rekla je autorka istraživanja Katrin Sapro iz Američkog nacionalnog instituta za zdravlje deteta i humani razvoj.

Foto-ilustracija: Foter.com / Enrique_L. Foto-ilustracija: Foter.com / Enrique_L.

Oni koji su spavali goli i nosili bokserice imali su 25 odsto manje fragmentacije DNK od onih koji su birali uske gaće. Studija definitivno potvrđuje tezu da bi muškarci trebalo da usvoje liberalniji pristup kad je u pitanju donje rublje, jer je to bolje za njihovo reproduktivno zdravlje, prenosi Jutarnji list.


- Znamo već neko vreme da povećana temperatura u testisima sa sobom donosi lošiji kvalitet sperme. Ali, dosad niko nije kvalitetno dokazao da muškarci mogu da poprave stvari jednostavnom promenom vrste donjeg veša koji nose. Ova studija, iako je uzorak ispitanika relativno mali, sugeriše da je to istina - objasnio je stručnjak za mušku plodnost Alan Pejsi sa Univerziteta u Šefildu.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Carlos Porto Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Carlos Porto

Želite mišljenje stručnjaka u vezi s plodnošću? Konsultujte se sa sertifikovanim lekarima u samo tri klika na Eklinika.rs.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bentley

    27. oktobar 2015 | 14:17

    Kako da mi landara kad nemam veliki

  • DARKO 100%

    27. oktobar 2015 | 15:47

    muškarci mogu da povećaju plodnost na ovaj nacin: Upravljanje stresom, izbegavanje alkohola i duvana, održavanje zdrave telesne težine i ishrana bogata cinkom (nalazi se u mesu, žitaricama, plodovima mora i jajima), selenom (meso, plodovi mora, pečurke, žitarice i brazilski orasi) i vitaminom E, može poboljšati plodnost kod muškaraca. Ne izlažite testise preteranoj toploti, npr. dugim toplim kupkama, saunama i slično, jer se tako može smanjiti broj spermatozoida.

  • Ako Bas

    27. oktobar 2015 | 19:35

    A sto ste u naslovu stavili "muskarci"?! Koji to muskarac sam sebi kupuje donji ves :) :) :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA