Evo zašto ste ovih dana na ivici živaca, naročito ako ste žena!

Hladnoća, vetar, kiša, susnežica, sneg i kraći dani vrlo loše utiču na žensko raspoloženje. Zato, nije ni čudo što su zimi dame agresivnije

  • 0

Najnovije američko istraživanje otkriva da zimska sezona nepovoljno utiče na pripadnice nežnijeg pola, odnosno na njihovo mentalno zdravlje.

Iznenadiće vas zašto se stalno osećate umorno

Osam znakova da je vreme da odete kod psihijatra!

Stručnjaci s Indijana univerziteta navode da zima kod žena izaziva nagle promene raspoloženja i pojačanu dozu agresivnosti.

OVO NIKAD NISTE PROBALI: Ispustite čašu iz ruke uveče pred spavanje! Evo i zašto!

Razlog za to je hormonalni mehanizam koji se kod žena aktivira pod dejstvom tmurnih zimskih dana.

Foto-ilustracija: Nevseoboi.com.ua Foto-ilustracija: Nevseoboi.com.ua

Pored toga što će je mnoge žene doživeti kao mizoginu, studija se odlikuje i time što je sprovedena, ne nad ženama, već nad ženkama hrčka.


Kod životinja, koje su držane u tami, primećen je porast melatonina, hormona sna, koji utiče na rad nadbubrežnih žlezda, usled čega dolazi do oslobađanja steroida poznatog po izazivanju agresivnosti.

- Ovo istraživanje pomoglo je naučnicima da bolje shvate hormone i društvena ponašanja na polju na kom trenutno dominira rasprava o testosteronu kao regulatoru agresivnosti kod muškaraca – objašnjava autorka studije Niki Rendon u članku objavljenom u časopisu “Proceedings of the Royal Society B”.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA