VOLIM DA VOLIM: Deset “cool” činjenica o ljubavi

Mnogi stanje zaljubljenosti opisuju leptirićima u stomaku i kao nešto najlepše što su ikada doživeli, a nije mali broj onih za koje ljubav predstavlja smisao života. Iako nijedna romantična priča nije ista, postoje neke stvari koje bi trebalo da znamo o ovom uzvišenom osećanju

  • 0

1. Sama reč ljubav potiče od sanskritskog pojma lubhyati koji iznačava želju, odnosno strast.

2. Burma i verenički prsten najčešće se nose na domalom prstu, a takav običaj datira još iz vremena antičke Grčke. Smatralo se da se prsten ovde nalazi na idealnoj poziciji, jer se nalazi na prstu kroz kojeg prolazi vena koja vodi ravno do srca.

3. Kada se zaljubimo aktiviraju se funkcije prednjeg mozga (kora čeonog režnja) i veliki mozak (deo mozga zadužen za kreativnost i rešavanje problema) i našem organizmu se podiže nivo dopamina. Zbog tako burne hemijske reakcije, povećava se i osećaj zavisnosti koji je jednak onome kod konzumacije kokaina. Zato nije nimalo pogrešno ljubav uporediti sa najfinijom drogom.

4. Od davnina jabuka predstavlja simbol ljubavi i seksualne požude. Drevni Kelti verovali su da ova voćka predstavlja pravu ljubav, upravo zbog svoje sposobnosti da ne istrune dugo nakon što je ubrana.

5. Ko pronađe detelinu s četiri lista smatra se pravim srećnikom. U nekim delovima Irske, ako žena pojede takvu detelinu, dok razmišlja o muškarcu koji joj se dopada, ima velike šanse da se i on zaljubi u nju.

6. Neki psiholozi smatraju da se zaljubljujemo u one osobe koje najviše liče na onog roditelja s kojim imamo neka nerazrešena pitanja i odnose. Na ovaj način podsvesno se nadamo razrešavanju tih istih problema u odraslom uzrastu.

7. Mladić i devojka koji su se upoznali u opasnoj situaciji imaju puno više šansi da se snažno zaljube jedno u drugo nego da su se upoznali u uslovima koji ne podižu nivo adrenalina u krvi.


8. Javorov list u Kini i Japanu predstavlja simbol ljubavi, dok u je Severnoj Americi karakterističan oblik tog lista često bio ugraviran na krevetima ranih doseljenika, kako bi im osigurao miran san i bračno zadovoljstvo.

9. Naučno je dokazano da prvi nalet ljubavnog plamena koji se razbukta prema voljenoj osobi i početna faza zaljubljenosti traju otprilike godinu dana. Mozak jednostavno nije sposoban da duže od ovog perioda održava to osećanje. Zato, ako želimo da naša ljubav opstane i ne ispari prebrzo, stručnjaci savetuju da se sa svojim partnerom bavimo zanimljivim i uzbudljivim aktivnostima.

10. Žena se oseća voljenom kada razgovara sa svojim partnerom gledajući ga u oči, dok muškarac ima isti doživljaj kada sedi pored svoje drage.

(Ordinacija.hr; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA