KAKO ZA KOGA: Znate li kakav je uticaj braka na zdravlje?

Rezultati najnovijeg istraživanja pokazuju da bi brak mogao biti dobar za žene, jer štiti njihovo zdravstveno blagostanje. Kod muškaraca je situacija malo drugačija

  • 0

Kako pokazuje studija naučnika sa Prinston univerziteta, objavljena u časopisu Live Science, dugotrajni brak koji nije prekinut razvodom pogoduje zdravlju dama pošto ih štiti od srčanih bolesti. Međutim, muškarci koji su se venčali mladi nalaze se pod rizikom od različitih hroničnih upalnih procesa.

Stručnjaci su proučavali biološke faktore rizika ili znakove da bi jedan od partnera mogao imati zdravstvenih problema za vreme braka. Koristili su se podacima National Social Health and Aging projekta, a proučavali su bračnu istoriju i zdravlje 528 žena i 534 muškarca.

Kako bi izmerili zdravstveni rizik, naučnici su poredili kardiovaskularne komponente poput visokog krvnog pritiska, nepravilnog rada srca, ali i ostalih sličnih bolesti. Takođe, proučavali su faktore koji dovode do hroničnih upalnih procesa. Njihov konačan zaključak je da brak više odgovara ženama nego muškarcima.

Ipak, neka ranija istraživanja pokazala su potpuno suprotne rezultate, odnosno da su muškarci puno zdraviji u braku nego žene. Odgovor na pitanje kome više odgovara brak jednostavno nije lako dati i verovatno je, kao i kod mnogih drugih stvari u životu, zapravo sve stvar pojedinaca.

(TPortal.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA